Yding Vandværk og masten i Yding Skov


Vandtårn ved Yding.

Intro

I 1894 blev der stiftet en forening til etablering af en forsyning af drikkevand til Yding By. Vandet blev hentet ved et kildevæld i Yding Skov og ført ned til byen gennem en vandledning i Yding Forte.

Yding Vandværk
I 1894 blev der stiftet en forening til etablering af en forsyning af drikkevand til Yding By. Vandet blev hentet ved et kildevæld i Yding Skov og ført ned til byen gennem en vandledning i Yding Forte. Det var smedefirmaet Blom fra Skanderborg, som fremstillede ledningerne, og folk fra Yding stod selv for at grave dem ned. I 1910 blev en karakteristisk vandbeholder ved Yding By opført, og i anledning af vandværkets 100-års jubilæum blev beholderen udsmykket.

Lyt til historien om Yding Vandværk som podcast og besøg flere historier om Yding: Yding Skovhøj, Yding Skov – Overtro og traditioner, Yding - Klostergods og krongods, Yding - Rytterauktionen og Yding Forte


Flyvevåbnets radiolink
En høj gittermast nord for Yding Skovhøj er et vartegn, der ses viden om. Masten er oprindeligt rejst som et led i en radiolink-kæde for flyvevåbnet, der blev dannet i 1952 ved sammenlægning af bl.a. Hærens Luftvåben og Flådens Luftmarine. Der opstod behov for telekommunikation mellem Flyverkommandoen i Vedbæk, og flyve- og radarstationer rundt omkring i landet. Flyvevåbnet besluttede, at man ville oprette en radiolink-kæde fra Karup over bl.a. Yding Skovhøj til Vedbæk. Masterne til linken blev rejst i 1952 og var ca. 50 meter høje stålrørsmaster med barduner.

Fly kolliderer med mast Den 1. februar 1953 ramte en privatflyver Yding-masten, som knækkede. Flyet blev totalskadet, og den 22 årige pilot blev dræbt ved nedstyrtningen. Masten ved Yding Skovhøj blev genrejst, og radio-linken var i brug til midten af 1960’erne. Masten har siden været anvendt af danske radioamatører, så medlemmerne kunne nå længere ud i verden med deres signaler. Radio Horsens har sin sender på Yding Skovhøj.