Øster Sundby Mølle


Øster Sundby Mølle


Den første Øster Sundby mølle var stråtækt. Den brændte i 1904.


Vinge med fjerdersvikning.


Rense- og bejdsemaskine til såsæd.

Intro

I Øster Sundby ligger den eneste danske mølle, der har bevaret sine vinger med såkaldt fjedersvikning. Lange fjedre sørger for at klapperne på vingerne åbner og lukker efter behov.

Den første vindmølle i Øster Sundby blev bygget i 1890, men brændte ned i 1907. Ejeren købte da en brugt vindmølle. Den var bygget som andelsmølle i Ravnstrup i 1904, men blev lukket allerede tre år efter pga. konkurrencen fra nabomøller. Møllebygger Anthon Pedersen flyttede møllen fra Ravnstrup til Øster Sundby, hvor den blev placeret på toppen af en lagerbygning. Denne bygning er bygget ind i en skråning, så set fra vejen er møllen en gallerihollænder, men set bagfra er det en jordhollænder på toppen af en bakke. Møllen har fjedersejl, som blev moderne i Danmark i 1920'erne. Det er vinger med klapper, der reguleres af nogle lange fjedre på bagsiden af vingen. Øster Sundby Mølle er den eneste mølle, der har beholdt disse sejl siden 20'erne. På Bornholm har en stubmølle fået rekonstrueret sine fjedersejl, men den stod i mange år med kludesejl.


Klapperne på vingerne reguleres ved hjælp af lange fjedre på bagsiden af vingen. Øster Sundby mølle har manuelt krøjeværk. I 1920'erne (sandsynligvis i 1924) blev kludesejlene skiftet ud med fjedersejl. Møllen har 4 etager, men under sækkehejset er der et ekstra bjælkelag, hvor der dog aldrig har være lagt gulv. Møllen er specielt indrettet til formaling af foder samt rensning og bejdsning af sædekorn. Den har et rigt maskineri, hvoraf bl.a. kan nævnes et kornrenseværk fra firmaet "Jens Nielsen, Vester Aaby", der er Danmarks ældste producent af kornrensemaskiner, og en vertikal grynkværn (afskaller), der er fremstillet af møllebygger Ingvar Petersen i Randers i begyndelsen af 1900-tallet. Der er kun én skråkværn. Den er motordrevet og har sten fra Engsko i Randers.