Fyrtårnet
Tunø Kirke 2.
Intro
Omkring år 1500 fik kirken sit nuværende udseende, og på dette tidspunkt blev der blandt andet bygget et tårn til kirken.
Omkring år 1500 fik kirken sit nuværende udseende, og på dette tidspunkt blev der blandt andet bygget et tårn til kirken.
Tårnet var ikke bygget solidt nok, og flere gange i løbet af 1700-tallet var man nødt til at lave omfattende og bekostelige reparationer. Til sidst overvejede man at rive tårnet ned, men det fik man ikke lov til, da det også tjente som pejlemærke for skibsfarten mellem de østjyske byer. I slutningen af 1700-tallet fik man den geniale idé at omdanne tårnet så det også kunne fungere som fyrtårn.
Så kunne man nemlig også få hjælp fra staten til at betale for reparationerne af tårnet.
Tårnet blev forhøjet med 10 alen – godt 6 m., man byggede en vindeltrappe af træ inde i tårnet og opstillede en lampe på den kobberinddækkede top. Fyrtårnet har fungeret siden 1801 – med en ombygning i 1906. Fyrtårnet er et af de ældste i Danmark, og det eneste, der er knyttet til en kirke.
Der blev i 1801 oprettet en stilling som fyrpasser på Tunø, og det blev sognepræstens opgave indtil 1905. Det er derfor, at man ofte fortæller den gamle historie om, at på Tunø, sover præsten med fyrmesterens kone!