Yding Skovhøj


Guidet tur ved Rodebuske, Yding.

Intro

Når man omtaler Yding Skovhøj, burde man måske sige Yding Skovhøje - for der er stadig tre bevarede gravhøje på skovbunden inde bag parkeringspladsen.

Tre høje
Når man omtaler Yding Skovhøj, burde man måske sige Yding Skovhøje - for der er stadig tre bevarede gravhøje på skovbunden inde bag parkeringspladsen. Eksperter kalder dem for Yding Skovhøj Øst, Yding Skovhøj Midt og Yding Skovhøj Vest. Yding Skovhøj Midt bærer også navnet Rodebuske.

Rodebuske Rodebuske er den højeste af gravhøjene, og dens top ligger i omtrent 173 meters højde over havets overflade. Rodebuske er derfor den højest placerede, bevarede gravhøj i Danmark. Det naturlige terræn, hvorpå højen er anlagt, ligger i 170,77 meter over havet. Det naturlige terræn er 9 cm lavere end Møllehøj, som kun ligger få hundrede meter fra Ejer Bavnehøj. Møllehøj er udråbt som Danmarks højeste naturlige terrænpunkt.

Højenes alder Skovhøjene stammer sandsynligvis fra bronzealderen og kan dateres tilbage til ca. år 1500 før vores tidsregning. Højene har oprindeligt tilhørt en større gruppe af gravhøje, og før skoven voksede op, har de været meget markante i landskabet omkring Yding. Med den højtliggende placering i et mere åbent landskab har de været et synligt symbol på rigdom og status for de begravede og deres efterladte.

Lyt til historien om Yding Skovhøj som podcast og besøg flere historier om Yding: Yding Skov, Yding - Klostergods og krongods, Yding - Rytterauktion og Yding Forte, Yding Vandværk og masten i Yding Skov


Bronzesværd og kerneøkse
Et bronzesværd er fundet ved en overpløjet gravhøj mellem Yding og Såby. Sværdet kan have samme datering som gravhøjene. Sværdet blev i 1934 overdraget til Skanderborg Museum. Der har dog også boet mennesker i området før skovhøjene blev opført. På Horsens Museum har man et stykke af en kerneøkse, som er fundet på marken nær Yding Skov, og som sandsynligvis stammer fra jægerstenalderen.