Voldgrave i Havneallé
Et snit gennem voldgravene. Den lyserøde voldgrav (nr. 1) blev anlagt i vikingetiden. Denne blev afløst af den orange voldgrav (nr. 2), der tilsidst blev afløst af en bredere og dybere voldgrav (nr.3). ©Horsens Museum
Da voldgravene blev udgravet fandt arkæologerne denne flotte kam. ©Horsens Museum
Intro
Havneallé er det sted i Horsens, hvor arkæologerne har det bedste billede af, hvordan byens befæstning udviklede sig fra vikingetiden og frem til renæssancen. I 2007 blev der fundet ikke mindre end tre voldgrave under græsplænen på kirkens areal lige indenfor hegnet langs Havneallé.
De tre voldgrave
Billedet herunder viser et snit gennem voldgravene og med farvekoderne er det illustreret, hvordan voldgravene blev større og større gennem tiden. Den lyserøde voldgrav (nr. 1) blev anlagt i vikingetiden. Denne voldgrav blev afløst af den orange voldgrav (nr. 2), der tilsidst blev afløst af den meget bredere og dybere voldgrav nr. 3.
Sognekirken lå udenfor byens forsvarsværker
Specielt for Horsens er det, at byens sognekirke i middelalderen ikke lå i byen, men udenfor byens forsvarsværker i den nuværende Ole Wormsgade. Sognekirken, der var viet til Skt. Vor Frue, blev i 1351 overdraget til Johannitterordnen, som var en klosterorden, der drev hospitalsvæsen. Ved udgravningerne i Ole Wormsgade i 2008 fandt man i nogle store fundamenter resterne af den døbefont, der sikkert har stået i den gamle sognekirke.
Efter reformationen overgik klostret til kongen, og senere i 1500-tallet fik det navnet Stjernholm Slot. Der er fundet mange genstande i jorden, som vidner om det rige liv.