Vodskov Mølle


Vodskov Mølle.


Den ældste Vodskov Mølle havde bådfromet hat. Den brændte i 1907.


Vodskov Mølle. Interiør.

Intro

Vodskov, der tidligere blot var en landsby, er i dag en forstad til Aalborg. Et af minderne fra den tid, hvor landbruget var det dominerende erhverv i Vodskov, er vindmøllen. En ret lille mølle, men med et meget rigt maskineri.

Den første vindmølle i Vodskov blev bygget i 1882, men brændte ned i 1910 og blev erstattet af en mølle, der blev flyttet hertil fra Flamsted, hvor den havde været hjælpemølle til Flamsted Vandmølle. I Flamsted stod møllen som jordhollænder, men i Vodskov blev den placeret på toppen af en lagerbygning som en gallerihollænder. I 1924 købte møllebygger Johannes Ludvig Andreasen møllen. Han var en dygtig og opfindsom møllebygger, der installerede en masse maskineri i møllen. Da møllen ikke er ret stor, skulle der meget snilde til at få plads til det hele.

Ved Johannes L. Andreasens død i 1963 overtog sønnen, møllebygger Ole Peder Hovgaard Andreasen møllen, og efter ham (i 1977), hans nevø og plejebarn, tømrer Erik Andreasen. Denne solgte møllen for den symbolske sum af 10 kr. til den selvejende institution Vodskov Mølle


Møllen har fire etager, manuelt krøjeværk og almindelige kludesejl. Inde i møllen er der mange små maskiner: 2 kværne med støbte sten, 1 skallekværn med tilbehør , en lille centrifugal sigte (Ascania type), en havrevalse m.v.