Vodder Præstegård


Vodder gamle præstegård. Foto: Henrik J. Møller

Intro

Den tysksindede pastor Johannes Schmidt opførte i 1912 en præstegård i Vodder efter at en ældre præstegård var nedbrændt.

Vodder Præstegård blev opført i 1912 af den tysksindede præst Johannes Schmidt, efter at en ældre præstegård fra 1700-tallet var nedbrændt.

I Vodder opstod også en folkelig religiøs vækkelse i 1840erne. Efter 1864 blev menigheden også hjemsted for en dansk og grundtvigsk protest imod den tyske statskirke. I 1895 gik man sammen med Skærbæk Frimenighed. Desuden var der også en luthersk missionsk vækkelse fra 1880erne og frem i Vodder og nabobyen Gånsager.

Siden 1971 har Vodder haft fælles præst med Brøns.

Fra Vodder stammer også billedskæreren Jes Lind (1842-1923). Han fremstillede træskærerarbejder for mange kirker i Sønderjylland. Han var en typisk almuekunstner uden akademisk uddannelse og hans stil var også noget tung.

Forfatter: Henrik J. Møller


Pastor Johannes Schmidt Vodder var kendt vidt omkring som politiker. Han var fra sin tiltrædelse i 1896 repræsentant for en mild fortyskning af Sønderjylland i stedet for den hårde Köller-politik. I perioden 1901-1919 ejede præsten Frifelt Kro. I 1909 stiftede han ”Foreningen for tysk fredsarbejde i Nordmarken”, der havde til formål at fremme en mere human holdning over for de danske.

Resultaterne blev aldrig store, det viste folkeafstemningen i 1920, hvor der var massivt dansk flertal i Sønderjylland. Samme år trådte Johannes Schmidt tilbage som præst og blev valgt til folketinget som repræsentant for det tyske mindretal via Slesvigsk Parti. Han var kendt som en konservativ demokrat, men efter 1933 hældte han til nazismen. Da han i 1939 forlod Folketinget, blev han afløst af nazistlederen Jens Møller fra Gråsten. Efter krigen gjorde præsten sig bemærket ved at udbrede det falske rygte, at den daværende danske udenrigsminister P. Munch i 1940 skulle have aftalt besættelsen af Danmark med tyskerne. Endvidere, at hjælpen dækkede over, at P. Munch var i Berlin for at redde sin homoseksuelle søn hjem efter en affære med en militærperson i Tyskland.

Forfatter Henrik J. Møller

Grænseforeningen - Johannes Schmidt-Vodder