Viktoria Bryggeriet


Viktoria Bryggeriet i Tønder. Foto: Henrik J. Møller

Intro

Det gamle forlængst lukkede Viktoria ølbryggeri. Her er nu indrettet lejligheder.

Aktieselskabet “Tondernsche Victoriabrauerei” blev grundlagt i 1888, og åbnede et stort nyopført byggeri i Strucksallé. Med de utallige hoteller, gæstgiverier og værtshuse i Tønder og omegn mente initiativtagerne at markedet var der. Men der kom aldrig rigtig gang i salget, for øllet fra ”Actien Brauerei” i Østergade blev foretrukket. Victoria-øllet vandt heller aldrig fodfæste på markederne udenfor Tønder og Vestslesvig.

I 1902 gik bryggeriet derfor konkurs, og mange Tønder-borgere mistede mange penge. ”Creditbank” fortsatte bryggeriet og solgte det i 1908 til en direktør Braumann. Han var en eventyrer, der havde fået naive investorer fra hele Tyskland til at investere i sine tvivlsomme forretninger. Han fortsatte bryggeriet under det nye navn ”Bürgerliches Brauhaus”, opførte en ny konservesfabrik, og dyrkede champignon i bryggeriets kældre til konservesdåserne. Hele projektet var helt uholdbart og da pengene var brugt op, så man intet til direktøren mere.

Derpå blev bryggeriet forsøgt omdannet til et andelsselskab, men Første Verdenskrig stoppede det projekt, og efter krigen lykkedes projektet heller ikke.

I 1927 kom bryggeriet på tvangsauktion, og Bachmanns Vandmølle A/S overtog derpå bygningerne, som i mange år frem blev brugt til kornmagasin og til blanding af landbrugsfoder.

Ca. 1990 blev bryggeriet fuldstændigt ombygget og indrettet til et stort lejlighedskompleks.

Forfatter: Henrik J. Møller

Litteratur:
W. Christiansen & I. Haase: Nystaden, Tønder 1986