Vikingeruten: Vikingeborgen Nonnebakken


Sølvsmykke med filigrandekoration. En del af en af i alt en håndfuld sølvskatte fra borgen, der vidner om stedets betydning i vikingetiden.


Illustration af Vikingeborgen Nonnebakken

Intro

Det er ikke til at se det, men lige nu står du direkte ovenpå levnene af en ringborg fra vikingetiden. Et monumentalt bygningsværk, der rejste sig i fortidens landskab med 4-5 meter høje volde, men som desværre med tiden er blevet opslugt af den moderne bys udvikling.

Det er ikke til at se det, men lige nu står du direkte ovenpå levnene af en ringborg fra vikingetiden. Et monumentalt bygningsværk, der rejste sig i fortidens landskab med 4-5 meter høje volde, men som desværre med tiden er blevet opslugt af den moderne bys udvikling. Under græsplæner, fortove og veje ligger store dele af borgen dog fortsat godt bevaret. Den cirkulære borg har en diameter på 180 m. Yderst er der en 9 m bred og minimum 4 m bred voldgrav efterfulgt af en 14 m bred, træbeklædt græstørvsvold. I volden er der fire overdækkede porte, en i hvert verdenshjørne. Portene er forbundet af et kryds af veje, som har opdelt borgen i fire lige store dele. I hver af disse fjerdedele er der en karré af fire store, velbyggede huse. Nonnebakken er én af Harald Båtands fem nærmest identiske ringborge, Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Trelleborg og Borgring, der samlet dækker hele Danmark. Borgene er vigtige elementer i Harald Blåtands ambition om at samle det danske rige, og har udgjort baser mod in- og eksterne fjender. Alle borge er opført omkring 970-980 e.Kr., og har kun fungeret i en kort årrække indtil Haralds død omkring 986-987 e.Kr. Systemet med de fem borge er så unikt, at de i september 2023 er udpeget til UNESCO-verdensarv i en samlet serienominering. I anden halvdel af 1100-tallet ligger der et nonnekloster indenfor voldene – heraf navnet Nonnebakken.

''Publiceret''