Vikingeætlinge af Hanne Varming


Vikingeætlinge, Nørresundby


Vikingeætlinge, Nørresundby

Intro

Ved Sundby Brygge står en skulpturgruppe, "Vikingeætlinge" af Hanne Varming. Den består af far, mor og en søn mellem sig. De holder hinanden i hånden og udtrykker harmoni og tryghed. Skulpturen blev erhvervet af Aalborg Kommunes Kunstfond i anledning af Aalborgs jubilæum i 1992.

''Beskrivelse af værket'' For ikke at forsvinde i mylderet af mennesker, er skulpturen i overstørrelse. Faderen er 2,30 m høj, moderen 10 cm mindre. Gruppen, der er i bronze, vejer godt 300 kilo og er kunstnerens største værk. Den officielle afsløring fandt sted den 17. maj 1992 ved kunstfondens formand K.P. Hüttel Sørensen. Til festen havde trompetist i Aalborg Symfoniorkester, Per Iversen, komponeret 'Vikingeætlinge", som han selv spillede. PÅ daværende tidspunkt stod skulpturen på den store plads i Bredegade. For ikke at friste svage sjæle til at vælte familien, er værket monteret på en sokkel, der er støbt ned i gaden.

''Hanne Varming'' Hanne Varming, der er født i 1939 i København, har modelleret siden hun var barn, og da hun var kommet ud af skolen, søgte hun ind på Den Kongelige Porcelainsfabrik. Her mødte hun Knud Brøndsted, der opdagede hendes evner og gav hende undervisning. Allerede et års tid efter blev hun optaget på Kunstakademiets billedhuggerskole, hvor hun fik Gottfred Eickhoff og Mogens Bøggild som lærere. Hanne Varming arbejder ud fra en klassisk, naturalistisk form, men hun har helt sin egen formopfattelse.I 1963 debuterede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling, og allerede året efter fik hun Akademiets guldmedalje. Siden har hun fået mange priser og legater. Mere vigtigt er det dog, at hun til stadighed har haft opgaver, og hun er repræsenteret mange steder i landet. Hendes mest kendte skulptur er måske "Familiegruppe på bænk" i Hjørring. Hun er medlem af Kammeraterne og har solgt skulpturer til Statens Museum for Kunst, Ny Carlsberg fondet, Sønderjyllands Kunstmuseum og til museet i Maribo. For Den Kongelige Mønt har hun udført en medalje med Karen Blixen og en erindringsmønt med kronprins Frederik på hans 18 års fødselsdag.