Vesborg
Vesborg, Samsø. Vesborg, Samsø
Intro
Det mægtige voldsted på sydvestkysten af Samsø er resterne af middelalderborgen Vesborg, som tilhørte Kronen. I tidens løb er halvdelen af Vesborg styrtet i havet, men herfra får man alligevel et glimrende indtryk af voldstedet med borgbanken i midten, omgivet af en dyb voldgrav og en ydervold...
Det mægtige voldsted på sydvestkysten af Samsø er resterne af middelalderborgen Vesborg, som tilhørte Kronen. I tidens løb er halvdelen af Vesborg styrtet i havet, men herfra får man alligevel et glimrende indtryk af voldstedet med borgbanken i midten, omgivet af en dyb voldgrav og en ydervold. Man kender meget lidt til borgens historie, men i 1360’erne havde Valdemar Atterdag en lensmand på borgen ved navn Henrik van der Osten. Formentlig blev borgen nedlagt, da Samsø i 1420’erne blev lagt ind under Kalundborg len. I dag troner et fyrtårn på toppen af borgbanken.
''Borgene på Samsø''
Hvilken funktion havde borgene på Samsø?
- Samsø var ejet af Kronen i middelalderen. Det ved vi fra en opgørelse fra 1231. Særlig i den tidlige middelalder blev øen brugt som et vigtigt mødested. Her blev Valdemar Sejrs søn kronet til medkonge i 1215 i overværelse af rigets stormænd. Der har været fem borge på Samsø: Vesborg, Gl. Brattingsborg, Hjortholm, Bisgård og Blafferholmen, men i dag er kun voldstederne tilbage.
Hvad gør I for at få mere at vide mere om borgenes funktion?
- Der er startet et forskningsprojekt, hvor der hver sommer fra 2008-2011 laves arkæologiske udgravninger på de enkelte borgbanker. På den måde kan vi få mere at vide om, hvornår de er bygget, ejerforhold og så videre.