Vejleby Mølle og bageri, Vejlebyvej 39


Vejleby Mølle og Bageri


Vejleby Mølle og bageri

Intro

Det var en såkaldt hollandsk mølle, hvor vingerne kunne drejes op i vinden ved hjælp af møllehatten i modsætning til stubmøllerne, hvor hele møllen blev drejet.

Vejleby Mølle
Vejleby mølle blev drevet sammen med bageriet. Møllen lå ved enden af bageriet, og var forbundet med en gangbro til bageriets loft. Det var en såkaldt hollandsk mølle, hvor vingerne kunne drejes op i vinden ved hjælp af møllehatten i modsætning til stubmøllerne, hvor hele møllen blev drejet.
Den nederste del af møllen var af murværk, mens det øverste var af træ beklædt med tagpap. I møllen var et portrum, hvor kunderne kørte ind med deres vogne, og holdt for af- og pålæsning.

Møllen havde to lofter. I det nederste var kværnen og valseværket placeret, i det øverste var hejseværket. Her blev kornet hejst op, og herfra hældt ned i kværnen og valseværket. Midt i hvert loft var der en todelt lem. I midten af hver lem var der en åbning, gennem den kunne et reb med løkke til at sætte om mulen på kornsækkene sænkes ned. Når sækkene så gled til vejrs åbnede lemmene sig og faldt på plads igen, når sækken var passeret. På den måde kunne der ikke ske ulykker ved nedstyrtning.

I 1925 blev drift med vindkraft indstillet, og et par år efter blev vingerne taget ned. Engang i halvtredserne blev mølleriet helt nedlagt.

Det nederste af møllen står endnu, mens det allerøverste med hatten er fjernet. Dermed et minde fra fortiden, hvor møllen sammen med kirken stod som et vartegn for landsbyen.