Vejle Motorfabrik


Totaktsmotoren fra Vejle Motorfabrik fotograferet på Skanderborg Amts Udstilling i 1910. Motoren, som fabriksejer P. Matthiesen havde patent på, vandt 1ste præmie på udstillingen. Fotograf: H. P. Jensen


Udstilling fra P. Matthiesens Motorfabrik på Ungskuet 1915.

Intro

Fabrikant P. Matthiesen etablerede i 1892 Vejle Motorfabrik, Skovgade 10. Produktionen var stærkt svingende og ophørte endeligt ved fabrikantens død i 1945.

P. Matthiesen var gennem et halvt århundrede en af byens farverige personer. Han begyndte beskedent med reparation af cykler og maskindele, men etablerede i 1892 Vejle Motorfabrik, hvor han producerede sin egen patenterede opfindelse, en to-takts råoliemotor. Den blev en succes, der tiltrak sig landsdækkende interesse, især efter at en række tests på Teknologisk Institut i 1910 havde placeret den som den bedste, mest driftsikre og mest økonomiske to-taktsmotor på markedet.

Foruden sin fabrikantvirksomhed var P. Matthiesen generalrepræsentant i Skandinavien for det amerikanske bilfirma The King Motor Car Co. Han døde i december 1945 som 74-årig og hans virksomheder havde i tidens løb haft sine op- og nedture. Ifølge Vejle Amts Avis nekrolog startede han en cykelforretning med værksted, som senere blev til en motorfabrik, hvis tilværelse var præget af snart livlig foretagsomhed med mange folk i arbejde, snart stilstand med kun en mand eller to til at passe på de tavse maskiner og det uanvendte værktøj.