Vejle Margarinefabrik


Vejle Margarinefabriks bygning Møllegade 7, med facade mod Dæmningen og gavl mod hjørnet ved Møllegade. margarinefabrikken flyttede fra Møllegade til Nørremarken i 1956, og bygningen blev revet ned året efter. Fotograf: Steen Anderson


A7S Vejle Margarinefabriks bygning på Solkilde Allé, 1978.


Personalet på Vejle Margarinefabrik, Møllegade 2, 1930'erne. ©Vejle Stadsarkiv

Intro

Oprettet 1923 og privatejet til 1948, hvor en kreds af bagere og købmænd overtog fabrikken, der få år senere flyttede fra Møllegade 7 til Nørremarken.

Fabrikanterne Olsen og Jensen oprettede i 1923 Vejle Margarinefabrik, der begyndte sin produktion på Ribevej. Den blev i 1925 overtaget af Thomas Kristensen og flyttede i 1929 til Vejle Dampmølles tidligere bygning i Møllegade 7. Produktionen af vegetabilsk og animalsk margarine blev fortrinsvis afsat i byen og omegnen og det vigtigste produkt hed Victa.

En kreds af lokale bagere og købmænd overtog i 1948 Vejle Margarinefabrik. Den nedbrændte få år senere og produktionen blev flyttet fra Møllegade til Dianavej i Nørremarkens nye industrikvarter og sidst i 1970’erne til en nybygget produktionsanlæg på Solkilde Allé.

I midten af 1990’erne købte det irske mejeriselskab Golden Vale aktiemajoriteten. Firmanavnet blev ændret til VM Margarine. I 2002 blev virksomheden solgt til det belgiske selskab Puratos.