Vejle Kunstmuseum


Vejle Kunstmuseum inden udvidelsen i 2006.


Flegborg 16. Biblioteksbygningen under opførelse. Biblioteket flyttede i 1971 til Vestre Engvej, og bygningen rummer nu Vejle Kunstmuseum.


Vejle Museum og Biblioteket for Vejle By og Amt, Flegborg 18 og 16. Fotograf: Johs. Rønvig, Vejle ©Vejle Stadsarkiv

Intro

Vejle Kunstmuseum på Flegborg i har en samling, der blandt andet omfatter guldaldermalerier fra Vejle og omegn samt omkring 50 raderinger af Rembrandt.

Den 1. juli 1901 åbnede Vejle Kunstmuseum for offentligheden efter et årelangt arbejde med at skabe et museum i Vejle. Museet var placeret i Vejles gamle sygehus bag Skt. Nikolaj kirke. Grundstammen i udstillingen var etatsråd Christian Eckardts samling af ældre, europæisk grafik og danske guldaldertegninger. Den 16. juni 1923 kunne der holdes indvielsesfest i en ny museumsbygning i Flegborg, hvor museet fortsat findes. Museet indeholdt både kunstmuseum og kulturhistorisk museum. I 1933 kom Vejle Bibliotek desuden til på samme grund.

Vejle Kunstmuseum har gennem stort set hele sin levetid lidt under, at have haft for lidt plads. I midten af 1960’erne voksede Vejle Bibliotek sig så stort, at det måtte flyttes til nye lokaler. Derfor kunne Vejle Kunstmuseum overtage bibliotekets bygning og i 1973 kunne Vejles nye kunstmuseum åbne. Ikke desto mindre var lokalerne fortsat ikke store nok til den hastigt voksende samling og de skiftende særudstillinger.

Vejle Kunstmuseum er siden påsken 2006 rykket ind i et nyt udstillingshus tegnet af Kim Utzon Arkitekter. Samlingerne breder sig fortsat ind i kunstmuseets gamle bygninger. Disse to bygninger indkapsler Kunstmuseets hidtidige domicil og kunstmuseumskompleksets tre bygninger bindes sammen af Kim Utzons meget karakteristiske foyerbygning med trekantede piller og glastag.

Vejle Kunstmuseums samlinger rummer dansk malerkunst og skulpturer fra klassisk modernisme og præCOBRA til i dag. Dertil kommer guldaldermalerier fra Vejle og omegn samt en af landets fineste samlinger af ældre europæisk grafik, fortrinsvis fra 1600-tallets Holland - bl.a. 50 raderinger af Rembrandt.

Henvisning:

Læs mere om Vejle Kunstmuseum på VejleWiki Vejle Kunstmuseum

www.vejlekunstmuseum.dk