Ved Flagstangen


Turister


Banemærke med motiv fra Flagstangen


Nytårsparade ved Flagstangen


Alsang. Axel Schiøtz synger ved Flagstangen


Teltpladsen ved Flagstangen


Ferieaktiviteter "Vild, våd og sejl"


"Djævlebakken" ved Flagstangen

Intro

Skal vi mødes ved Flagstangen? Sådan har det igennem tiderne lydt - og lyder stadig i Faxe Ladeplads. Flagstangen står ved Sommervej tæt på byens højeste punkt i et skønt naturområde med flot udsigt over Faxe Bugt imod Møn. Et samlingssted og badestrand for beboere, gæster og turister.

''Signalmast'' Flagstangen er efterfølgeren for den oprindelige signalmast, der stod ved Lindersvolds udskibningssted og stenplads, der var ejet af Strandegård/ Gavnø baroni. Herfra blev der sejlet kalksten fra Gavnøs kalkgrube ved Faxe til mange steder i Danmark og i udlandet. Kalkstenene blev tidligere kørt på hestevogne fra Faxe til udskibningsstederne ved Faxe Strand. På stenpladsen blev stenene opstillet i lange rækker. Når der var en skibslast klar, blev Gavnøs flag hejst i signalmasten. Det var tegn til skibene ude i bugten, at nu ville kalken fra Lindersvold stenplads blive roet ud til dem. Dette ophørte, da havnene blev bygget i 1864. ''A/S Faxe Kalk'' Ved oprettelsen af A/S Faxe Kalk i 1884 solgte Gavnø / Strandegård retten til kalkgruben m.m. til aktieselskabet. '' '' ''Faxe Kommune'' Arealet ved Flagstangen blev i 1977 solgt til Faxe kommune for at undgå, at det attraktive sted, der har stor værdi som rekreativt område, blev udstykket til byggegrunde. ''Overdrev'' i 2014 blev størstedelen af området udlagt som beskyttet overdrev. Det er nu en lysåben natur med lavtvoksende planter og træer, som bliver passet af Faxe kommune.

''Samlingspunkt'' Flagstangen står højt, så der er god udsigt over vandet. Det blev tidligt udnyttet med opsætning af en bænk, så man under spadsereture kunne sætte sig og nyde udsigten Det er også et godt sted at sætte folk stævne. "Vi mødes ved Flagstangen". Spejderne har afholdt parader her, og om sommeren er der både parkerings- og toiletfaciliteter til strandgæsterne. ''Alsang med Schiøtz'' I 1942 fandt en særlig begivenhed sted ved Flagstangen. Der blev holdt et af besættelsestidens populære alsangsstævner, og denne gang var det med deltagelse af den lands- og internationalt kendte sanger Axel Schiøtz.

''Campering ved flagstangen'' Stranden ud for Flagstangen er god, og da det fra 1930'erne begyndte at blive almindeligt at ligge i telt, blev området foran Flagstangen et populært sted at campere. Lejrpladsen er formentlig begyndt som uorganiseret, men senere blev det Turistforeningen, der havde opsyn med pladsen Der var ingen faciliteter på stedet, men campisterne var opfindsomme, og gravede huller i skrænten, som blev benyttet som "køleskab". ''Lukning af pladsen'' I foråret 1969 blev pladsen lukket, da den på grund af manglende kloakering ikke kunne sundhedsgodkendes. Det samme gjaldt byens anden lejrplads, der lå i anlægget over for kirken, og så var gode råd dyre, for en turistby som Faxe Ladeplads kunne ikke undvære en campingplads. ''Campingplads på Hovedgaden 87'' I al hast blev en ny oprettet på nordsiden af Hovedgaden, ikke langt fra Flagstangen, men med noget længere at gå til stranden. Den nye plads kom i drift allerede sommeren 1969, selv om der i starten ikke var mange faciliteter klar.

''Publiceret''