Vartov Stiftelse
Vartov stiftelse. Vestervoldgade -2
Vartorv stiftelse, front. Den ældste af bynes såkaldt "milde stiftelser"
Intro
Vartov ligger i Farvergade i det indre København og er den ældste af byens såkaldt ”milde stiftelser”. I 1666 blev Farvergården indrettet som hospital og plejestiftelse med 130 sengepladser for ældre og kronisk syge. Det nuværende Vartov er opført i 1724-55...
Vartov ligger i Farvergade i det indre København og er den ældste af byens såkaldt ”milde stiftelser”. I 1666 blev Farvergården indrettet som hospital og plejestiftelse med 130 sengepladser for ældre og kronisk syge. Det nuværende Vartov er opført i 1724-55. Siden er det løbende ændret og udbygget, mest gennemgribende i 1856-60. Dengang forhøjede arkitekt N.S. Neblung bygningen med en etage. Vartov er især kendt, fordi N.F.S. Grundtvig var præst på hospitalet i midten af 1800-tallet. Hospitalet fungerede frem til 1934. Siden 1947 har Vartov huset Kirkeligt Samfund, der er hovedsæde for den grundtvigske bevægelse i Danmark.
''Mere end almindeligt foretagsom''
Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) var Danmarks store folkevækker og salmedigter. Han var uddannet teolog, men var også en flittig forfatter, digter, samfundsdebattør og politiker. Grundtvig var præst ved Vartov Kirke i mere end 30 år fra 1839-72. Her samlede han en stor menighed og udbredte sine salmer til hele landet. Vartov Kirke er udgangspunktet for den grundtvigske bevægelse og for folkehøjskolen. Grundtvig er den digter, der har flest salmer med i Den danske salmebog. Han var meget optaget af det nationale, blandt andet danske folkeviser. Han sad i Folketinget fra 1849-58, deltog i højskolebevægelsens udvikling og var direktør i Dronning Caroline Amalies Asylskole. Samtidig skrev han bøger og prædikener.