V. Schæffer
V. Schæffers forretning på Jernbanegade 6.
Udstillingsvindue hos V. Schæffer med reklame for Den Danske Bogs Uge i 1941
V. Schæffer fotograferet med hest
Udstillingsvindue hos V. Schæffer med bøger og fyldepenne
Ansat i trykkeriet
Intro
V. Schæffer havde i Jernbanegade 6 et bogtrykkeri, boghandel, papirhandel og et forlag. Boghandlen blev åbnet i 1915.
De flotte udstillinger af bøger i boghandlen, som man kan se på gamle fotos vidner om en forretning med et væld af bøger og skriveredskaber.
Carl Valdemar Schæffer (1880-1963) var uddannet bogtrykker, da han stod i lære i Slagelse. I 1903 kom han til Kolding, og startede efter to år et trykkeri og en papirhandel. I 1911 købte han Jernbane 6, hvor han også havde trykkeri og papirhandel. Her åbnede han i 1915 boghandel og oprettede også et forlag.
V. Schæffer stod bag mange lokalhistoriske bøger, som blev produceret i trykkeriet og solgt i boghandlen. Bøgerne om Kolding er skrevet af fremtrædende Koldingborgere som f.eks. I. O. Brandorff.
V. Schæffer døde i 1963, og butikken lukkede i 1964.
V. Schæffer blev født på Taarnborg Teglværk i Korsør i 1880. Han stod i lærer i Slagelse, og var bl.a. i Schweitz og Tyskland, inden han i 1903 kom til Kolding.
V. Schæffer var en meget dyreglad person, på et tidspunkt havde han endda en ræv som kæledyr. Han havde ofte syge dyr med hjem fra sine gåture. På et tidspunkt fandt han bl.a. en syg and. For at give den livsmodet tilbage, blev der placeret en krystalvase med røde roser foran den, desværre havde det ingen effekt, og anden døde alligevel.
Det fortælles også, at Schæffer af og til stillede sig op til Koldinghus om morgenen og sang ’I østen stiger solen op’, så det kunne høres ud over byen. Han havde ofte pengeproblemer, men tilsyneladende gik det ham ikke på, og han gav en god løn til sine ansatte. Ofte kunne man også få udstukket en af hans små sentenser, det var små kort med bl.a. citater fra litteraturen såsom ”Tag det roligt – du slipper alligevel ikke ud af denne forbandede verden med livet i behold.”
V. Schæffer var, selvom han ikke var indfødt koldinggenser, meget interesseret i Koldings historie, og derfor var udgivelsen af lokalhistoriske bøger en stor passion. I 1960 fortalte han i et interview i anledning af sin 80års fødselsdag om, hvordan forlagsvirksomheden ikke havde været en god forretning, men at han havde nydt arbejdet.