Våbenbrødrenes Stiftelse i Jernbanegade


Våbenbrødrenes Stiftelse i Jernbanegade.

Intro

Våbenbrødrenes Stiftelse fik i 1876 opført dette store hus i Jernbanegade. Det var arkitekt Charles Abrahams, der tegnede bygningen.

Huset blev opført med 18 små lejligheder. Det var planen, at der skulle være friboliger for våbenbrødre, der havde deltaget i de en af de slesvigske krige henholdsvis 1848-50 (Treårskrigen) eller 1864. Økonomien kunne dog ikke bære, at alle lejligheder var friboliger, men i 1904 var der dog 12.

Behovet for boliger til krigsveteraner for de slesvigske krige blev ikke så stort som først antaget. Derfor blev det muligt for familie og efterkommere af våbenbrødre at bo i lejlighederne.


Våbenbrødrenes stiftelse blev startet for at hjælpe krigsveteraner, der havde deltaget i de slesvigske krige. Via kontingenter skulle formuen opbygges, sådan at det var muligt at hjælpe våbenbrødre ved sygdom, alderdom og med social understøttelse.

Stiftelsen blev grundlagt i Århus i 1859, og siden fulgte en lang række danske byer trop og oprettede deres egne afdelinger. Våbenbrødrenes Stiftelse i Næstved blev oprettet i 1870.


Charles Julius Sophus Abrahams (1838-1893) var en københavnsk arkitekt.

Udover Våbenbrødrenes Stiftelses bygning i Næstved har han tegnet en del stationsbygninger på Sjælland, deriblandt også Næstved Station i 1870.