Underværket


Buste af Jens Otto Krag lavet af Knud Nellemose

Intro

Underværket er et utraditionelt handels- og kulturhus, der blev indviet i 2000. Her er der fokus på kultur i alle tænkelige former – møder på tværs af etnicitet, kunsthåndværk, handel, spisesteder og mange forskellige foreninger. Det fungerer mest af alt som en kreativ by i byen.

Underværket er vært for over 500 arrangementer om året, heriblandt markeder, møder, kurser, foredrag, udstillinger, kostvejledninger, koncerter med jazz, folkemusik og blues og danseevents med alt fra salsa til ballet. Underværket driver desuden Randers Skøjtebane i perioden december til marts hvert år. '' Tag en afstikker til GAIA'' Fra Underværket kan man overveje at tage en afstikker fra Stjerneruten og gå ned af Toldbodgade langs havnen til GAIA Museum Outsider Art. I billeder og oplevelser viser GAIA Museum kunst skabt af kunstnere på kanten af den sociale normalitet og udenfor den etablerede kunstverden. Her er liv, humor og højt til loftet. GAIA Museum Outsider Art fortæller de historier, der ellers ikke bliver fortalt.

Frk. Jensens Gård ligger bag Underværket. Gården er en hyldest til den randrusianske kogebogsskribent Kristine Marie Jensen – bedre kendt som Frk. Jensen. Tanken med gården er, at den skal være en urban garden med krydderurter til fri afbenyttelse og et frirum for hele familien. Vindmølledelene på og i jorden er en del af kunstværket Nedfald Fra Mir. Tag evt. et stop på ruten her og lad gerne børnene lege på kunstværket. Bemærk at alle døre fra Frk. Jensens Gård fører ind i Underværket.

Ved siden af Underværket ligger Jens Otto Krags Plads, opkaldt efter Randers’ nok mest berømte bysbarn Jens Otto Krag. Han var statsminister af to omgange mellem 1962 og 1972 og fik Danmark med i EU i 1972. Han var også manden bag citatet: ”Man har et standpunkt, til man tager et nyt”. Ved Stemannsgade nr. 11 ses en mindeplade for Jens Otto Krag, statsminister fra 1962-1968 og 1971-1972.