Uffe Hin Spage


Intro

Anne Marie Carl-Nielsen, 1932, bronze. Opstillet i Byparken i 1932, flyttet under 2. verdenskrig til museet på Koldinghus, efter 1948 placeret i Byparken igen. Erhvervet af Kolding Kommune i 1947.

Uffe Hin Spage er en sagnhelt fra. bl.a. Saxos Danmarkskrønike. Som navnet antyder var han en temmelig dorsk og passiv yngling, der som søn af Kong Vermund hin Vise vågnede op til dåd, da hans gamle og blinde far og hans fædreland truedes af sakserne (tyskerne). Han kæmpede og sejrede og har siden symboliseret nationalt dansk heltemod på linje med Holger Danske.

Anne Marie Carl-Nielsen /f. Brodersen) blev født i 1863 på Thygesminde i Sønder Stenderup ved Kolding. Carl-Nielsen er en af Danmarks mest banebrydende, kvindelige kunstnere – og en ildsjæl, der hverken lod sig bremse af ægteskabet med komponisten Carl Nielsen eller rollen kvinde og mor. Hun var den første kvinde, der udstillede på Den Frie Udstilling i København, og hun var med til at oprette Kvindelige Kunstneres Samfund. Anne Marie Carl-Nielsen var naturalist, og hendes mange skitser afslører en utrolig iagttagelsesevne. Eftermælet er et imponerende livsværk, der bl.a. tæller en rytterstatue af Christian IX og tre bronzeporte til Ribe Domkirke.