Tuborg Havn
Intro
Tuborg Havn er et ud af de mange illegale udskibningssteder, der blev taget i brug i efteråret 1943, da advarslen om nazisternes aktion spredte sig i de jødiske miljøer...
Tuborg Havn er et ud de af mange illegale udskibningssteder, der blev taget i brug i efteråret 1943, da advarslen om nazisternes aktion spredte sig i de jødiske miljøer. Der eksisterede allerede et illegalt transportnetværk med ruter over Øresund, men det rummede slet ikke nok hænder og ressourcer til at transportere den mængde mennesker, der havde brug for at komme i sikkerhed til det neutrale Sverige.
Efterhånden som nyheden om aktionen blev kendt i offentligheden, begyndte almindelige danskere uden historik for illegale aktiviteter at bidrage med den nødvendige hjælp. I løbet af få måneder lykkedes det således for over 7000 danske jøder og deres familier at slippe uskadt til Sverige.
Tæt på molen ved Tuborg Havn rejstes der i foråret 1948 en mindesten i granit til ære for dem, som mistede livet i forbindelse med det illegale flugtarbejde. Foran stenen ligger desuden en mindeplade fra 1980, der ærer omkomne allierede flyvere.
I videoen udfoldes historien om en ung jødisk kvinde, der flygtede fra Tuborg Havn efter selv at have hjulpet jødiske flygtninge fra et udskibningssted ved Humlebæk.
''Statens Utlänningskommissions Kaslibyrås arkiv, Riksarkivet'' – Nordiska medborgere i alfabetisk ordning: F 1 ABA (via [https://safe-haven.dk/ safe-haven.dk])
''Danmarks Statistik, Rigsarkivet'' - Folketælling 1925, København (1925-1925), Bülowsvej 7A, Rigsarkivet
''Danmarks Statistik, Rigsarkivet'' - Folketælling 1930, København og Frederiksberg (1930-1930), Bülowsvej 7A, Rigsarkivet
Købmandsskolens Dagskoler – Kontorskolen for Kvinder Stenografi- og Maskinskrivningsskolen, udgivet af Foreningen til Unge Handelsmænds uddannelse (1939)
Tlf. samtale m/ nevø til Sahra Rosetzsky, 1/8-23 kl. 13
Sofie Lene Bak: ”Hjælpen til de danske jøder – hvorfor hjalp så mange, og hvad var risikoen?”, artikel via folkedrab.dk, Dansk Institut for Internationale Studier (2013)
Sofie Lene Bak: ”Jødeaktionen oktober 1943 – Forestillinger i offentlighed og forskning” (2001)
Terkel Stræde: ”Modstandsbevægelsen og Oktober '43”, artikel via folkedrab.dk, Dansk Institut for Internationale Studier (2014)
Magnus Panduro Jul: ”Jødernes danske hjælpere i oktober 1943” (2017)
Birgitte Sahra Rosetzsky, opslag i Frihedsmuseets modstandsdatabase, [https://modstand.natmus.dk/Person.aspx?90576 https://modstand.natmus.dk/Person.aspx?90576]
Finn David Rosetzsky, opslag i Frihedsmuseets modstandsdatabase, [https://modstand.natmus.dk/Person.aspx?90577 https://modstand.natmus.dk/Person.aspx?90577]