Tjørnagergård


Tjørnagergård. Fundamentrester fra drivhuse. Drivhusene er nedrevet, og småbygningerne anvendes i dag af forskellige firmaer.


Tjørnagergårds stuehus. . Det hårdt renoverede hus er bolig for flere familier og signalerer i dag mere landbrug end gartneri.

Intro

Tjørnagergård er et gammel gartneri i Vallensbæk sydvest for København. Frugt og grønt fra sådanne gartnerier omkring hovedstaden var vigtig for industribyens vækst. Fra midten af 1800-tallet begyndte landbrugsjord nær København at blive brugt til gartnerier...

Tjørnagergård er et gammel gartneri i Vallensbæk sydvest for København. Frugt og grønt fra sådanne gartnerier omkring hovedstaden var vigtig for industribyens vækst. Fra midten af 1800-tallet begyndte landbrugsjord nær København at blive brugt til gartnerier. Men hovedstaden voksede, og biler gjorde fragten af dagens høst til Grønttorvet lettere. Derfor flyttede gartnerierne efterhånden længere uden for byen. Fra de ældste danske gartnerier og frem til 1940’erne kom inspirationen fra Nederlandene. Gartnerierne blev rystet af oliekrisen i 1973. Det blev dyrt at opvarme drivhusene. Med den anden oliekrise i 1977 var det reelt forbi. Nu ligger kun få gartnerier i hovedstadsområdet. ''Frugt og grønt forsvinder fra hovedstaden'' ”Ja, det ser jo trist ud,” siger pensioneret gartnerikonsulent Niels Peter Holmenlund om gartneriet Tjørnagergård ved motorvejen i Vallensbæk. Det gamle landbrug blev gartneri i 1925. Her var drivhuse med produktion af agurker og den helt ny grønsag, aubergine. På frilandets fede muld groede kål og jordbær. Senere dyrkede gartneriet kål og selleri til eksport, efterfulgt af tomat og krysantemum. Fra 1980 var Tjørnagergård et velfungerende potteplantegartneri med azalea og begonier. Men i 1990'erne var det grønne eventyr slut. Nu er Tjørnagergårds sørgelige rester sindbilledet på gartneriernes skæbne omkring hovedstaden gennem den seneste menneskealder. Hovedbygningen fortæller den arketypiske historie om, hvordan landbrug tæt på København udviklede sig til gartnerier for til sidst at blive byzoner.