Theisens Gård i Nakskov


Theisens Gård, Axeltorv 1. Facade mod torvet og kig langs længerne mod havnen.


Et kig ind ad porten mod havnen.


Interiør fra Theisens Gård.


Interiør fra Theisens Gård.


Interiør fra Theisens Gård.


Bagsiden af Theisens Gård.


Theisens Gård


Theisens Gård

Intro

Ud til Axeltorv ligger en af Nakskovs mest seværdige bygninger. Det er den gamle købmandsgård Theisens Gård.

Theisens Gård, Axeltorv 1, er en seværdighed Hjørneejendommen er fra 1859, mens det gamle palæ er en enestående bygning i rokokostil fra 1786. De to kviste er dekoreret med et par duer. over porten ses nogle smukke volutter (snoede ornamenter) hvorunder er en lille tavle med årstallet 1786 og bogstaverne A. E. S. Det står for Anna Elisabeth Smith, der byggede palæet. Hun var enke efter amtsforvalter Smith.

Efter Anna Elisabeth Smith var palæet beboet af vinhandler Lønborg, regimentskirurg Henriques og borgmester Pontoppidan. I 1818 blev palæet købt af købmand Nicolaj Ludvig Theisen. Købmandsgården kendes i dag under navnet Theisens Gård. Den var i slægtens eje indtil 1939.

Købmandsbutikken lå i hjørneejendommen, hvor der nu er chokoladebutik. Bag butikken var der skænkestue for landboerne, hvis hestevogne kunne holde inde på gårdspladsen.
Familien Theisen boede på 1. sal og havde et stilfuldt hjem, som bevaredes gennem mange generationer. Af stuerne må man fremhæve "Salen" som gik gennem hele palæets bredde med 3 fag vinduer til torvet og 3 fag til gården.

Bag palæet strækker pakhuse og magasiner sig ned mod havnen.

I 1970 overtog Nakskov Kommune ejendommen, og den er nu en selvejende institution "Theisens Gård".