Tarp Bunkermuseum


En rekonstruktion af hovedvagten ved Fligerhorst Esbjerg


Frontpartiet af bunker 75665


Interiør i bunkerens rekonstruerede mandskabsrum

Intro

Tarp Bunkermuseum er et lille, privatejet museum, der ligger i en mandskabsbunker, bygget under Anden Verdenskrig, og var sidenhen tildækket i mange år. I 2013 blev bunkeren fritlagt og blev efterfølgende istandsat i samarbejde med Foreningen Esbjerg i Atlantvolden.

Tarp Bunkermuseum ligger i en mandskabsbunker af typen Regelbau 622 og havde bunkernummeret 75665. Bunkeren er bygget til at kunne huse 20 mand, men det var kun det højre rum i denne bunker der blev indrettet med senge. Det venstre blev formentlig brugt til opbevaring. Bunkeren var en del af den tyske militærlufthavn, Stützpunktgruppe Esbjerg Fligerhorst, under Anden Verdenskrig, der senere blev til den første Esbjerg Lufthavn. Efter krigen blev bunkeren tømt for alle værdier inkl. ståldøre, senge og ventilationsudstyr. Under istandsættelsen blev det højre rum indrettet som det oprindeligt så ud med fortrinsvis originale effekter. Ståldørene blev hentet fra en lokal bunker af samme type og installeret efter en gennemgribende renovering. I det andet rum er der indrettet en udstilling med mange effekter med relation til Anden Verdenskrig. Derudover er der et stort kort over området omkring Flugplatz Esbjerg. Udover mange effekter fra krigen findes der også flere originale vægtegninger i bunkeren, som de tyske soldater formentlig har tegnet, mens de har boet i bunkeren.

Museet åbnede første gang i 2016, og består, foruden bunkeren, af Folkerummet og Hovedvagten. ''Folkerummet'' Folkerummet er et forsamlingsrum der er indrettet i 40'ernes stil. Her kan der ved større arrangementer købes mad og drikke, og der findes mange effekter fra Anden Verdenskrig. ''Hovedvagten'' Hovedvagten er en nedskaleret udgave af den oprindelige hovedvagt ved den tyske Fligerhorst. I hovedvagten findes flere effekter, der ville have været i den oprindelige hovedvagt. Hovedvagten blev indviet i 2018.

''Esbjerg Flyveplads 1940 til 1945'' Morten S. Jensen og Torben Thorsen - 2013

''Publiceret''