Susanne i badet af V. Foersom Hegndal


Susanne i badet i Hasseris.

Intro

Allerede på den anden rejse i 1963 rundt til danske billedhuggere besøgte Hasseris Kunstfond V. Foersom Hegndal i Århus. Her bestilte det en springvandsfigur i bronze til opstilling i nærheden af det grønne område, Rotunden, der var skabt i Holbergkvarteret.

Kunstneren havde i sit atelier en lille model af figuren Susanne. Der gik tre år med at få den ført op i stor størrelse og støbt. Først i oktober 1966 kunne den stilles op for enden af Thorsens Allé. Udenom var bygget et bassin, og det var Hegndals mening, at vandet skulle springe så meget, at det plaskede op omkring kroppen. Derved ville beskueren få det indtryk, at pigen kaste de sig baglæns ud i et hav. Ofte er der dog så lidt pres på vandet, at kun hendes velformede bagdel bliver våd. Susanne bliver taget ind hvert efterår - hun er ikke vinter-badepige.

Foersom Hegndal er født i 1916 og uddannet på Kunstakademiet 1942-50. I 1948 modtog han den lille guldmedalje. Han debuterede på Charlottenborg i 1944, var med på A-udstillingen i 1964, på Kammeraterne 1963-65 og medlem af Vrå-udstillingen fra 1962. Når han er med på denne nordenfjordske udstilling, skyldes det bl.a., at han om sommeren er bosiddende i Strandgården ved Kjærsgaard strand. Foruden skulpturen i Hasseris har han udført en række opgaver i Hirtshals, Hjørring og Frederikshavn, og han er repræsenteret på Hjørring Kunstmuseum og Vejen Kunstmuseum. Han arbejder i mange forskellige materialer. Han har lavet kirkekunst, glasmosaikruder, ligesom han er en fortræffelig tegner. I sin kunst forsøger Foersom Hegndal at forene indhold og sensibilitet med en klar, ofte poetisk form.