Sukkertoppen - det sublime landskab


"Udsigt fra Sukkertoppen mod Ry" malet af Johannes Boesen.


Udsigten fra Sukkertoppen mod Ry.

Intro

Sukkertoppen ligger ca. 80 m over Gudenåen, som slynger sig tæt forbi. Mange landskabsmalere har opsøgt toppen og dermed gjort landskabet omkring kendt i hele landet. Fx Johannes Boesen med ”Udsigt fra Sukkertoppen mod Ry”.

”Udsigt fra Sukkertoppen mod Ry”, malet af Johannes Boesen, 1893.
Maleriet indgår i en ny udstilling af landskabsmalerier på Museet på Gl. Rye Mølle.

Johannes Boesen, (1847-1916) var født i København, men besøgte det midtjyske Søhøjland adskillige gange, hvor han malede landskaber og storslåede udsigter.
Johannes Boesen hører til den sene del af den gruppe landskabsmalere, som opsøgte Søhøjlandet og gennem deres skilderier gjorde landskaberne her kendt i hele Danmark.

De første malere kom til Søhøjlandet i 1830’erne nærmest for at ”opdage” den særprægede og imponerende natur, som få udenfor lokalområdet kendte.
I de følgende årtier blev Søhøjlandet mål for en række malere, som skildrede naturen og landskabet med forskellige malerstile og stemningsudtryk. Flere malere som fx Vilhelm Kyhn (1819-1903) var faste sommergæster her igennem en årrække, og deres ankomst hvert forår var som et tegn på, at sommeren var nær.


Den 108 m høje kegleformede top har fået sit navn af let forståelige grunde. På afstand har Sukkertoppen fremstået sukkerhvid, da den består af lyst kvartssand.
Derfor kunne bakketoppen minde om en gammeldags sukkertop på en købmandsdisk. I dag er sandet næsten skjult af træer og planter.

Sukkertoppen ligger ca. 80 m over Gudenåen, som slynger sig tæt forbi bakken. Sukkertoppen er en såkaldt ”falsk” bakke. Det vil sige, at den er dannet ved, at smeltevand efter istiden har eroderet det omliggende landskab mod nord, vest og syd væk. Derved er der skabt et storslået skue fra bakken ud over det omliggende landskab.