Støvringgaard Kloster


Hovedbygningen på Støvringgaard Kloster. I 1981 flyttede den sidste frøken fra klosteret, hvor der nu bor både mænd og kvinder.

Intro

Støvringgaard Kloster ligger tæt ved Randers Fjord på Østergade. Den statelige renæssancebygning var oprindeligt en herregård som mange andre...

Støvringgaard Kloster ligger tæt ved Randers Fjord på Østergade. Den statelige renæssancebygning var oprindeligt en herregård som mange andre. Men i 1672 kom Støvringgaard i familien Fuirens eje og blev omdannet til adeligt jomfrukloster i 1735, da baronesse Christine Fuiren ønskede det i sit testamente. Kun døtre fra samfundets øverste lag blev optaget på klosteret. De kom fra familier, der nok var fornemme, men ikke havde mange penge. Her var en ugift datter en byrde. Kun få minutters gang fra hovedbygningen ligger en fredfyldt kirkegård i skovkanten, hvor klostrets jomfruer blev begravet. Der er adgang til parken og kirkegården. ''Den gavmilde baronesse'' Som enke efter Geheimerad Jens Harboe og sidste arving i slægten Fuiren var Christine Fuiren hovedrig. Hun levede et liv i luksus i sit hjem i København omgivet af tjenere, udsøgte møbler, kostbar kunst og elegante klæder. Skulle baronessen til selskab, lod hun sig transportere i sin gyldne karet. Kun på landet på Støvringgaard levede hun mere enkelt. Men Christine Fuiren var barnløs og testamenterede sin store formue til oprettelsen af jomfruklosteret på Støvringgård og af et enkekloster i København. Med sin gavmildhed fulgte Christine Fuiren tidens velgørenhedsmode i adelige kredse. Adlen lod oprette flere jomfruklostre i begyndelsen af 1700-tallet til sine ugifte døtre.