Stranding, Nebo


Den norske bark NEBO strandet ved Kjærgård den 22. november 1913


Den norske bark NEBO strandet ved Kjærgård den 22. november 1913


Den norske bark NEBO strandet ved Kjærgård den 22. november 1913

Intro

Nebo strandet 22. november 1913 kl. 03.00 ved Kjærgård

"Lørdag morgen klokken 03.00 meldte strandvagten fra Kjærgård alarmeringshus, at et barkskib var strandet ud for Kjærgård, og at man kunne se lys i kahytten. Jeg sendte så hurtigt som muligt bud til mandskabet samt transportkuskene og en vogn mere, at de skulle møde ved stationen, og samtidig blev der ringet til station Henne, at skibet var strandet. Klokken 04.30 var mandskabet samt transportkuskene med hestene mødt. Først kørte en vogn med raketapparaterne og straks efter båden og en vogn med materiel. Klokken 05.30 ankom vi til strandingsstedet, som er 11 km nord for stationen. Vi affyrede ingen raketter, på grund af at raketapparaterne fra Henne var kommet til stede og begyndte at affyre raketter, men uden at få forbindelse. Vi tændte et strandingslys og gik ud med båden og fik forbindelse med skibet. Vi råbte, men ingen svarede. Så gik to af mandskabet om bord, men ingen folk var at finde. Der brændte lys i kahytten, så skibet må være forladt af mandskabet for ikke længe siden. Vi roede så i land." Skibet stod på anden revle ca. 400 m fra land. Redningsaktionen endte klokken 14.30. Skibet menes grundstødt på Horns Rev, har mistet roret og er så forladt af mandskabet. Senere oplystes det, at besætningen 17 mand var reddet i åben sø.

Markeringen på kortet er ikke den præcise angivelse af stedet for forliset/ulykken – den nøjagtige position kendes ikke.

Vejr: VNV, stiv kuling, temmelig høj sø, sydgående strøm.

Årsag: Storm, mistet ror.

Kilde: S. Manøe Hansen: Strandinger og redningsaktioner fra Skallingen til Nymindegab 1852-1975, Esbjerg 1977.


Nebo var en norsk jernbark med hjemsted i Lyngør i Norge. Skibet havde 17 besætningsmedlemmer. Skibet var ladet med planker.

Kilde: S. Manøe Hansen: Strandinger og redningsaktioner fra Skallingen til Nymindegab 1852-1975, Esbjerg 1977.


Link til:

Søulykker i Esbjerg-området
Esbjerg Byhistoriske Arkivs bearbejdming af oplysninger fra Dansk Søulykke-Statistik 1893-1990 med relation til Esbjerg-området.


Dansk Søulykke-Statistik
Digitalisering af Dansk Søulykke-Statistik 1893-1996. Register over forlis og andre ulykker til søs med oplysninger om hændelsesforløb, omkomne m.m.