Strandhusene


Luftfoto fra Strandhusene i Hundige. Telte på rad og række i Andelslejrselskabet Hundie Strand før der kom huse på alle teltpladserne.


Tre generationer i sommerhus. De små huse gik ofte i arv fra generation til generation i "Strandhusene". Her er tre generationer.


Fra telte til huse. Da beboerne i Strandhusene købte deres parceller, begyndte mange at erstatte teltene med små huse.

Intro

Mellem Hundige Strandvej og stranden ligger en lille sommerhuskoloni med rødder tilbage til mellemkrigstidens teltlejre. Fra 1930 lejede nogle familier de samme teltpladser år efter år af strandkøbmanden. Da han døde, blev lejerne tilbudt at købe parcellerne...

Mellem Hundige Strandvej og stranden ligger en lille sommerhuskoloni med rødder tilbage til mellemkrigstidens teltlejre. Fra 1930 lejede nogle familier de samme teltpladser år efter år af strandkøbmanden. Da han døde, blev lejerne tilbudt at købe parcellerne. De tidligere lejere etablerede ”Andelslejrselskabet Hundie Strand” (fra 1944 Andelsselskabet Strandhusene), og mange byggede nu små sommerhuse på deres cirka 80 kvadratmeter store andelslodder. Verner Panton tegnede et af dem. De godt 50 små lodder og huse er stort set bibeholdt, og i dag myldrer det stadig med sommergæster i alle aldre – de fleste er efterkommere af de første teltholdere. ''Badeture på klokkeslæt'' Når alle 53 familier i 1940 var der på én gang, opholdt 119 voksne og 33 børn på sig i kolonien. De fulgte hinandens liv tæt og deltog i fælles aktiviteter. En af aktiviteterne var badeture på klokkeslæt. Andelshaverne var blandt andre arbejdsmænd, faglærte håndværkere, fabriksarbejdere, postbude, brandmænd og detailhandlere - alle bosat i Københavns arbejderkvarterer. Der var strenge regler for, hvad beboerne måtte og ikke måtte. For eksempel måtte hverken børnetøj eller klatvask tørres udenfor, undtagen på den fælles tørreplads, hvor der ikke måtte reserveres plads. Det voldte besvær at få alle til at overholde disse regler. Det var jo ferie og fridag.