Stendysserne i Valby Hegn
Valby Hegn 1. Valby Hegn
Valby Hegn 2. Valby Hegn
Valby Hegn 3. Valby Hegn
Intro
Valby Hegn er enestående, fordi området har så mange stendysser. Dysserne ligger på række i skovens vestlige ende. Seks store langdysser ligger, som de ville gøre langs en oldtidsvej. De store dysser er bygget i cirka 3500 - 3200 f.Kr...
Valby Hegn er enestående, fordi området har så mange stendysser. Dysserne ligger på række i skovens vestlige ende. Seks store langdysser ligger, som de ville gøre langs en oldtidsvej. De store dysser er bygget i cirka 3500 - 3200 f.Kr. De er blevet brugt til begravelser igennem hele bondestenalderen. I dag ligger dysserne i ruiner og ligner lange huse eller bygninger. Randstenene har i stenalderen stået som lige vægge. Dysserne har ligget i et åbent landskab. De har haft frit udsyn til landsbyen, som har ligget et sted i nærheden.
''Slægternes grave''
Dysser og jættestuer ligger meget ofte samlet i grupper. De viser stenalderbygdens territorium. Da dysserne blev bygget i bondestenalderen, var der ingen skov ved Valby Hegn. Dysserne blev bygget, så de kunne ses på lang afstand. Hvis der kom en fremmed, skulle han kunne se, at han nu var på andres territorium. Her vogtede forfædrene over slægternes område. Op imod 90 procent af alle danske dysser og jættestuer er blevet fjernet til fordel for veje og jernbaner inden for de seneste århundreder. Derfor er det svært at fornemme grupperne af gravsteder i dag. Skoven ved Valby Hegn har dog beskyttet områdets stengravene mod at blive ødelagt.