Sparekassen for Stubbekøbing & omegn


I dag rummer den gamle sparekassebygning et revisionsfirma.


Bygningen set fra Vestergade


Sparekassen for Stubbekøbing & Omegn - og Diskontobank - var i fuldt flor midt i tresserne.


Helt nyåbnet i et smukt hus, der ikke skammer sig ved siden af Rådhus og Kirke.

Intro

Den imposante hjørnebygning, lige overfor det gamle rådhus blev bygget i1903, men siden 1771, hvor man første gang registrerede stedet, har her været skomagere i mange og slagter.

Før 1903 lå der på grunden, dels et forhus på syv fag bindingsværk mod Torvet, dels et sidehus på fire fag mod Grønnegade. Fra 1781 og frem til 1823 boede og arbejdede skomager Erich Pedersen her. Forretningen blev videreført af den ældste søn Niels Peder Erichsen, der stoppede i 1869. Her blev huset overtaget af slagter Poul Petersen, som havde forretning her frem til 1903.

Da Sparekassen for Stubbekøbing & Omegn overtog grunden i 1903, hyrede man arkitekt L. Kildegaard til at skabe et helt nyt domicil. Og det blev til forhuset med to etager, tagetage og tårn. Smig-faget, der indeholder tårnet har også indgangsdør og det let fremtrukne tårn med pyramidetag og Pinakel. Med fire fag ud mod Torvet og fem mod Grønnegade, er det absolut et af Stubbekøbings vartegn. I 1915 rev man to nabohuse ned og skabte en have til Sparekassen. Sparekassen for Stubbekøbing & Omegn drev deres virksomhed på adressen i 69 år, inden man besluttede at flytte sin aktiviteter til en ny adresse. I 1972 overtog Stubbekøbing kommune stedet og brugte huset som Skatteforvaltning. Efter kommunesammenlægningen i 2007, hvor Stubbekøbing ikke længere var en selvstændig kommune, overtog et privat revisionsfirma bygningen.