Sorte Muld
Guldgubber. Guldgubber fra Sorte Muld
Sorte Muld. Fra bopladsen Sorte Muld. Der er ikke offentlig adgang, men området kan overskues fra Højevej.
Guldskat. Skat bestående af hængesmykker og perler af guld. Fundet ved Sorte Muld i 2001
Intro
Sorte Muld er en meget rig jernalderboplads. Pladsen var bebygget gennem næsten hele jernalderen, men i vikingetiden blev bopladsen opløst.
I 400- til 600-tallet var Sorte Muld et magtcenter med kontakter langt uden for Bornholm...
Sorte Muld er en meget rig jernalderboplads. Pladsen var bebygget gennem næsten hele jernalderen, men i vikingetiden blev bopladsen opløst.
I 400- til 600-tallet var Sorte Muld et magtcenter med kontakter langt uden for Bornholm. Fra denne tid stammer de næsten 2500 guldgubber, der er fundet her. Det er bittesmå billeder af mennesker og dyr stemplet eller udskåret i tyndt guldblik. Gubbernes funktion er gådefuld, men man mener at de har hørt hjemme i et tempel. Her blev de måske lagt som offergaver. På Bornholms Museum kan man se en enestående samling på 1800 guldgubber.
''Planlagt bebyggelse''
Kun en mindre del af Sorte Muld er udgravet, og der laves stadig undersøgelser i området. Målinger af jordens fosfatindhold har for eksempel for nylig kortlagt bebyggelsens omfang. De viser, at den centrale plads har været omgivet af andre bopladser i et område på en kvadratkilometer. Bopladserne ligger i en næsten kvadratisk orden, der tyder på planlægning. Centralpladsen har formentlig rummet fyrstens hal og en tempelbygning, og der er spor af guldsmedehåndværk. Ved kysten to kilometer borte ligger en række naturhavne. Mellem bopladsen og Vigehavn løber endnu i dag en markvej kaldet Krøblingevejen, formentlig den forhistoriske hovedadgang til Sorte Muld.