Sophus Andreas Sørensen

Sophus Andreas Sørensen

Gravmindet
Intro
Gravminde over sølvvarefabrikanten Sophus Andreas Sørensen og hans familie.
Gravstednummer: Y MUR2 31-36.
''Sophus Andreas Sørensen ''(1884-1944) blev født i Horsens som søn af Jacob Utke og Birtha Winther Sørensen og bror til Else og Søren Peter Winther Sørensen. Han var uddannet sølvsmed og havde ligesom sin bror stået i lære hos en af Horsens’ ældste og mest kendte håndværkere, guldsmed Rasmus Jensen (nuv. Guldsmed Lind). Han giftede sig med Marie Hyldebrandt Sørensen (1883-1968), og de fik sammen fem børn: Børge, Birtha, Inger, Esther og Sven Sørensen.
Den 23. august 1904 grundlagde Sophus Andreas Sørensen og broren, Søren Peter Winther Sørensen (1878-1932), Horsens Sølvvarefabrik. Fabrikken, der producerede bordtøj og bestik, blev grundlagt i et baggårdslokale i Smedegade 61, og kun tre år senere flyttede virksomheden til større lokaler i Smedegade 49. I 1915 indrettede brødrene en moderne sølvvareproduktion på Sønderbrogade 6.
Da Søren Peter Winther Sørensen døde i 1932, overtog Sophus Andreas Sørensen ledelsen af virksomheden. Og da han selv døde i 1944, blev virksomheden afhændet til sønnerne Børge og Sven Sørensen. Børge Sørensen var gået i sin fars fodspor og blev uddannet guldsmed, mens hans lillebror, Sven Sørensen, blev virksomhedens direktør. I 1983 ansatte Sven Sørensen sin nevø, sølvsmeden Erik Hyldebrandt Sørensen, i familiefirmaet.
Da de to sønner overtog Horsens Sølvvarefabrik i 1944, var den en af Danmarks største sølvvarefabrikker. Det var især børnebestikket med motiver fra H. C. Andersens eventyr fra 1935, der bragte virksomheden på landkortet. I 1984 blev Horsens Sølvvarefabrik solgt til Cohr Sølvvarefabrik i Fredericia, som i dag ejes af bestikproducenten Gense.
''Gravmindet ''udgøres af et epitafium med inskription, indmuret i kirkegårdsmuren. Det består af tre retkantede stenflader, der giver mindesmærket en flerdimensionel karakter. I inskriptionen er der anvendt antikva i versaler.
''Gravstenen ''blev i 2024 godkendt til registrering som bevaringsværdig på grund af pladen (epitafiet). Denne type plade er karakteristisk for Østre Kirkegårds indretning med plader indmuret i den omkransende kirkegårdsmur. Desuden begrundet i den centrale rolle, som familien spillede under industrialiseringen i Horsens. Gravstedet i sin helhed er ikke fredet.
''Tekst''
Danmarks Statistik, Folketælling 1921, Købstæder
Danmarks Statistik, Folketælling 1925, Købstæder
Danmarks Statistik, Folketælling 1940, Købstæder
Holst, Jette, 2011. '''https://horsensleksikon.dk/horsens_solvvarefabrik/'''. Udgivet oktober 2011, sidst opdateret februar 2020.
Horsens Folkeblad
Jørgensen, Carl Th., 1944. '''To brødre – eet virke: Horsens Sølvvarefabrik. '''F. Schur & Co. A/S.
'' ''
''Billeder''
Museum Horsens og Byarkivet i Horsens
''Publiceret''