Slotspladsen


Slotspladsen er en lille oase i byen med cafeer og en legeplads.

Intro

I middelalderen lå her på pladsen Gråbrødre Kloster, der efter reformationen blev overtaget af Kong Christian 3. Han omdannede det til Dronningborg Slot, og pladsen har beholdt sit navn efter slottet, selvom det blev revet ned for over 300 år siden.

Den mest berømte beboer på slottet var dog hverken en konge eller en dronning, men Bodil Steens. Hun var husholderske på slottet sidst i 1600-tallet og var kendt som en voldelig hustyran. Flere gange blev hun anklaget for mord på slottets tjenestefolk, og under en af sagerne blev et af vidnerne endda skudt under mystiske omstændigheder. Alligevel blev Bodil Steens aldrig dømt for sine forbrydelser pga. manglende beviser. Noget retfærdighed var der dog til – Steens blev senere dømt for at fornærme kongen og døde i fængslet Hammershus på Bornholm. 300 år efter sin død har Bodil Steens stadig ikke fundet ro i graven. Det siges, at hun kører gennem Randers hver nat som et ondt varsel.

Anderledes fredfyldt er de tretten hvide kugler på Slotspladsen. De er en del af kunstværket Et Randers Spil af billedkunstner Per Neble og repræsenterer de tretten landeveje og byporte, der i gamle dage førte ind til Randers. Du kan se to af de moderne byporte på stjerneruten på Østervold og Laksetorvet. I dag er Slotspladsen rammen om handel, udendørs cafémiljø, legeplads og underholdning.