Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren


Bjørn Nørgaard, Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren


Bjørn Nørgaard, Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren


Bjørn Nørgaard, Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren


Bjørn Nørgaard, Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren

Intro

Bjørn Nørgaard. (1947-) Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren - et treenigt portræt af H.C. Andersen, 2002-2005. Nørgaards markante portræt af digteren er med sin placering det første der møder besøgende, der ankommer til byen med bus og tog.

Bjørn Nørgaard. (1947-)

Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren
- et treenigt portræt af H.C. Andersen, 2002-2005.

Syv forskellige former for granit, patineret bronze.

Skulpturen blev opstillet i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag og indviet på selve årsdagen 6. december 2005.

I stedet for en enkelt fremstilling af H.C.Andersen har Bjørn Nørgaard valgt at fremstille ham i tre næsten ens udgave med store karikerede hoveder og nærmest surrealistiske knudrede og noprede ben. Rundt omkring på skulpturen er der placeret små figurer fra hans eventyr. Ved fødderne ser vi toppen og bolden, danserinden er der også sammen med flere andre. Personen H.C. Andersen er på denne måde direkte forbundet med sit litterære livsværk. Det udspringer af ham og samtidig udgør de også summen af ham.

Måden armene vikler sig næsten klaustrofobisk omkring figuren peger også på hans komplekse personlighed med de skyggesider og den velkendte selvbevidsthed grænsende til det egocentriske han også havde. Det er således ikke nogen ligefrem figur men et forsøg på at fremvise H.C.Andersen som den dynamiske komplekse personlighed han var.


Bjørn Nørgaard. (1947-)
Bjørn Nørgaard var tilknyttet og blev uddannet på Paul Gernes Eks-skole fra 1964. Hans udgangspunkt er den eksperimenterende og udfordrende kunst. Han formåede også flere gange i 1960’erne og 1970’erne at sætte dagsordenen for debatten med sine kontroversielle værker med religiøse islæt. Af disse kan nævnes Lene Adler Olsens indtog på børsen som kvindelig kristus og protesten mod Vietnamkrigen; hesteofringen hvor Lene Adler Olsen igen medvirkede klædt som nonne. Han har siden ofte arbejdet med store udsmykningsopgaver og keramikken er blevet en central del af hans skulpturelle virke, hvor han dog arbejder meget eklektisk og ofte benytter sig af et bredt udvalg af materialer. Han er som kunstner meget historisk bevidst og hans skulpturer indeholder ofte referencer til kunsthistorien og kunstneriske forbilleder, tydeligst i Skulpturen menneskemuren udført til den skandinaviske udstilling på Guggenheim. Hans til dato meste kendte værker er de 11 gobeliner, der blev foræret til dronning Magrethe på 50-årsdagen.