Skrydstrup
Skrydstrup. Kvinden i sin egekiste
Intro
Ved Skrydstrup i Sønderjylland ligger den høj, hvor Skrydstrup-kvinden blev fundet i 1935. Hun lå i en egekiste i sin velbevarede dragt, ganske som da hun 18 år gammel blev begravet en sommerdag omkring 1300 f.Kr...
Ved Skrydstrup i Sønderjylland ligger den høj, hvor Skrydstrup-kvinden blev fundet i 1935. Hun lå i en egekiste i sin velbevarede dragt, ganske som da hun 18 år gammel blev begravet en sommerdag omkring 1300 f.Kr. Hun var iført en kortærmet bluse af vævet uld med broderier på ærmerne og i halsudskæringen. Et langt, stort stykke uldtøj fungerede som skørt. Håret var redt til en opsat frisure dækket af et hårnet. Hun havde også en fin kyse med. Ringe af guld lå ved hendes ører. Guldringene viser, at Skrydstrup-kvinden tilhørte samfundets elite.
''Vi ved, hvor hun bor''
Nogle hundrede meter fra Skrydstrup-kvindens grav har arkæologer fra Haderslev Museum udgravet en boplads fra ældre bronzealder. Her er fundet et af de største huse fra Danmarks oldtid, 50 meter langt og 10 meter bredt, en hal af næsten fyrstelige dimensioner. Andre huse, stort set lige så store, blev udgravet ved samme lejlighed. Det er tydeligvis ikke hvem som helst, der boede her, men en magtfuld høvdingeslægt. Kæmpehuset må have været i brug, mens Skrydstrup-kvinden levede. Det er en fascinerende tanke, at vi ved, hvor hun boede, og at vi kender rammerne om hendes liv. Og hvis hallen ikke lige var hendes barndomshjem, så er hun i hvert fald kommet på besøg.