Sejldugsmanufakturet i Køge
Gården bag Torvet 21.
Nedgang til kælderen, Torvet 21.
Torvet 21, Køge.
Torvet 21, Køge.
Intro
Når man nævner Køge og den danske flåde, tænker de fleste på slagene i Køge Bugt i 1677 og 1710. Men Køge er også tæt forbundet med den danske flåde på en anden måde. Køge har nemlig forsynet den danske flåde med sejldug.
Når man nævner Køge og den danske flåde, tænker de fleste på slagene i Køge Bugt i 1677 og 1710. Men Køge er også tæt forbundet med den danske flåde på en anden måde. Køge har nemlig forsynet den danske flåde med sejldug til sejl.
I 1687 købte Johannes Bache den store renæssancegård her på Torvet 21, for at fremstille sejldug. Han havde fået kontrakt med flåden, og fik monopol på levering af sejl.
Sejldugsmanufakturet beskæftigede i 1697 over 200 mennesker. De 180 var hovedsageligt fattige kvinder, som sad hjemme og spandt tråd. På selve fabrikken sad der en række vævere og fremstillede sejlene, hvor der kunne være op mod 25 vævere ansat.
Manufakturgården i Køge har højst sandsynligt forsynet de skibe, som de danske søhelte Ivar Huitfeldt og Peder Tordenskjold sejlede med under Store Nordiske Krig.
Op gennem 1600-tallet måtte Danmark importere al den sejldug, som skulle bruges til krigs- og handelsflåden. Det har været ganske dyrt for statskassen, for den danske flåde var én af verdens største.
Derfor var der også en stor interesse i at øge den danske produktion. Regeringen satte gang i mange virksomheder, som blev hjulpet i gang med monopolstatus eller skattefrihed.
Særligt under Den Store Nordiske Krig i 1709-20, var der travlhed på fabrikken. Kort efter krigsudbruddet i slutningen af året 1709, fik fabrikken besked om straks at sende alt hvad lå på lager, om det så kun var 24 ruller. Det skulle være på Holmen inden ugen var omme.
Det er i øvrigt en almindelig misforståelse, at Sejldugsmanufakturet i Køge har fremstillet gobeliner. Historien er ofte blevet fortalt og endda skrevet ned i bøger om Køge. Nogle hævder endda, at gobelinerne på Rosenborg skulle stamme fra Køge. Men på væveriet her i gården, er der aldrig blevet fremstillet andet end sejldug.