Sct. Jørgensgade 1-3


Sct. Jørgensgade 1-3


Sct. Jørgensgade 1-3


Elektricitetsværket

Intro

Bygningen huser i dag (2016) IT-afdeling for Kolding Kommune, bygningen blev oprindeligt opført som Kolding Elektricitektsværk.

1898, arkitekt Valdemar Schmidt.

Facaderne er opført i røde håndstrøgne sten, tagene skiferklædte.
Værket er karakteristisk i sit Nationalromantiske formsprog. Det kan skyldes, at Valdemar Schmidt havde arbejdet hos både Hack Kampmann og Martin Nyrup (Københavns Rådhus).
Det var vigtigt for perioden at forholde sig til nationale temaer og motiver fra grundstrukturen i den nordiske bygningskultur og at dyrke håndværkstraditionerne.

Bygningen er særlig rig på dekorationer og er gennemtegnet til mindste detalje, hvilket viser sig både ude som inde. Der er en veritabel leg med materialer og former, der giver bygningen en særlig tyngde.
Indgangspartiet er rigt ornamenteret i udskåret træ med klar referncer til jugend/skønvirke stilen. Murstensdekorationen er koncentreret omkring facadens store vinduer og porte samt frisen under tagudhænget. Skorstenen er karakteristisk ved de murede støttehjørner, der ender i en lille korsform. Den runde skorsten skyder ligesom ud af et kvadrat.

Bygningens udvenige hovedgreb er fastholdt gennem diverse ombygninger. Udvidet i 1915 ved Andreas Thomasen Hagerup. Maskinhal ombygget til kundecentrer i 1980 ved Jesper Ramussen.

I de nyere nabohuse ses en fin enkel variation i murstensfacadernes farve og fladforløb.