Sct. Cathrine Kirke


Sct. Cathrine Kirke
Intro

”Der var i Hjørring en smuk, ung pige ved navn Karen. Hun havde to tilbedere, som begge var præster, Hans og Oluf hed de. Da de bejlede til hende, gav hun dem det løfte, at hun ville give sit ja til den af dem, som hurtigst kunne bygge den smukkeste kirke.

Bejlerne valgte så hver sin bakketop lige i nærheden og begyndte at bygge. Og en dag lå Sct. Hans og Sct. Olai kirker færdige, opkaldt efter bygherrerne. Men jomfru Karen stod ikke ved sit løfte. I stedet besluttede hun sig for selv at lade opføre en tredje kirke. Den blev naturligvis opkaldt efter hende og kom således til at hedde Karens eller Katrines kirke.”


Sct. Catharinæ (1) Kirke eller bare Sankt Katrine (som kirken kaldes i daglig tale) er indviet til den hellige Catharina af Alexandria. Hun blev torteret og halshugget for sin kristne tro den 25. november i år 307. Denne kirke er Hjørrings hovedkirke og Catharina er Hjørring bys skytshelgen. Af Hjørrings 3 middelalderkirker er Sankt Katrine den yngste. Den er sandsynligvis påbegyndt omkring år 1243, hvor Hjørring fik sine købstadsrettigheder, og har stået færdig omkring år 1250. Kirken har gennemgået en del ændringer og tilbygninger i løbet af historien, men i begyndelsen af det tyvende århundrede fik den sit nuværende udseende på grund af en kraftig ombygning og udvidelse. Før denne ombygning i 1924-26 bestod kirken af den nuværende korsarm med koret mod øst og tårnet i vest. Ved ombygningen blev det nuværende store skib tilføjet og alteret blev flyttet til Sct. Annæ kapel mod syd. Altertavlen er fra 1651. Den er skåret af Christen Billedsnider fra Aalborg og malet af Johannes Kontrafejer fra samme by. Den fremstiller Jesu liv fra bebudelsen og til himmelfarten. I hovedfeltet midt i tavlen over et tekstfelt med nadverens indstiftelsesord er gengivet den hellige nadver på Skærtorsdag. Døbefonten er fremstillet i granit på Gotland i 1200-tallet og formentlig samtidig købt til kirken. Kirkens tidligere korbuekrucifiks, som nu hænger i østre korsarm, er fra 1275 og fremstiller Kristus på en ganske unik måde, idet det repræsenterer overgangen mellem den romanske og gotiske kristus-opfattelse. Opgangen til koret flankeres af 2 udskårne statuer fra kirkens tidligere sengotiske altertavle. De forestiller Sankt Peter med nøglerne til Himmerige og Sankt Catharina med sværd og bog. Kirken ejer også et fornemt epitafium (mindetavle) fra 1652 over rådmand Peder Nielsen Bagge. Prædikestolen med den tilhørende lydhimmel stammer fra 1926 og er tegnet af arkitekt H. Lønborg Jensen og udført af Hjørring-snedkermesteren P.J. Schmidt. Den er smykket med billeder af evangelisterne. Kirkens gamle prædikestol findes nu i Tornby Kirke. Orglet er delvis nybygget i 1974 og har 47 stemmer og hører således til blandt landets største orgler. Der var tidligere en kirkegård omkring kirken, men denne blev nedlagt i 1821.

Youtube

Sct. Cathrine Kirke

Sct. Cathrine Kirke, sidehistorie