Saltindvinding ved Mariagerfjord
Saltindvinding ved Mariagerfjord. Skandinaviens eneste saltfabrik
Intro
Danmark beskrives ofte som fattigt på råstoffer. Men ved de nordjyske fjorde har cementindustrien hentet kridt. Og ved nordjyske Assens mellem Mariager og Hadsund har Skandinaviens eneste saltfabrik ligget siden 1963...
Danmark beskrives ofte som fattigt på råstoffer. Men ved de nordjyske fjorde har cementindustrien hentet kridt. Og ved nordjyske Assens mellem Mariager og Hadsund har Skandinaviens eneste saltfabrik ligget siden 1963. Fabrikken henter sit råstof vest for Hobro fra en 14 kubikkilometer stor underjordisk salthorst. Det er et slags saltbjerg. Horsten blev dannet for 220-260 millioner år siden. Saltet skylles op til en lage i 900-1.500 meters dybde og pumpes 26 kilometer til fabriksanlægget, hvor saltlagen inddampes. I 2009 blev der produceret 600.000 tons salt. Det bliver solgt i supermarkedet, brugt af industrien eller brugt som vejsalt.
''Salt brændt ud af tang''
Dansk salt kom fra havet før industrialiseringen. Ved de nordlige Kattegatkyster brændte man salt af tang. Det fortæller en beskrivelse fra 1686 fra Als nær Mariagerfjords udmunding: "i Als sogn brændes af tang meget salt. Kommer der regn, når tangen tørres, fordærves det, derfor føre bønderne det straks ud i stranden igen nogle dage, at det kan drikke salt vand i sig. ... lagen koges i en kedel på 2 eller 3 tønder. Når lagen er vel indkogt, optager en kvinde saltet fra bunden med en stor træske og lægger (det) i så som (en) stor ostekarre, sætter karren skævt, at vandet drypper fra til om morgenen, kryster saltet sammen med en klud, sætter karrene så i ovnen og bager dem - og så sælge".