Sabotage mod vognfabrikken Scandia, 06.07.1943


Ødelæggelserne efter eksplosionen. Toiletbygningen er fuldstændigt bortsprængt, der er slået et stort hul i muren ind til maskinværkstedet midt i billedet, og taget er faldet ned over tranformatorerne, hvoraf den ene er væltet.


Oversigtsplan over virksomhedens fabrikskompleks. Eksplosionsstedet er markeret med et rødt kryds.


Grundrids over den sprængte transformatorstations beliggenhed. Det røde kryds markerer sprængladningens placering.


Jern- og pigtrådsgitteret ud mod Udbuhøjvej. Bemærk de overklippede tråde hvor gerningsmændene skaffede sig adgang til komplekset.


Sprængningsstedet set mod øst. Til venstre i billedet ses den beskadigede grovsmedje og til højre maskinværkstedet, hvor ladningen lå anbragt.


Sprængningsstedet set mod vest. Til højre i billedet ses den beskadigede grovsmedje og til venstre maskinværkstedet, hvor ladningen lå anbragt.


Nærbilleder af enderne fra den overklippede pigtråd. Politiet kunne konstatere, at tråden var klippet over med en bidetang.


Frihedsmuseets sabotagekartotek (FHM 24670)


Frihedsmuseets sabotagekartotek (FHM 24670)

Intro

Virksomheden havde betydelige leverancer til de tyske Rigsbaner. 5 sabotører skaffede sig adgang gennem et overklippet hegn, hvorefter de placerede en kraftig sprængladning med bl.a. trotyl ved firmaets transformatorstation...

Virksomheden havde betydelige leverancer til de tyske Rigsbaner. 5 sabotører skaffede sig adgang gennem et overklippet hegn, hvorefter de placerede en kraftig sprængladning med bl.a. trotyl ved firmaets transformatorstation. Eksplosionen forårsagede en del skade på bygningerne, navnlig maskinværkstedet, toiletbygningen og den overfor beliggende grovsmedje. Transformatorstationen knustes, hvorfor strømmen til virksomheden og en del andre bygninger i området blev afbrudt.

27616

773248

Udbyhøjvej 66

Randers

44 Randers

SOE

Niels Peter Jensen, Jens Peter Helge Refslund og Jørgen Guldbrandt Milwertz m.fl.

AS-44-187

KF5-553

KL-1022, KL-1007