Sabotage mod A/S Frederiksberg Metalvarefabrik, 20.01.1943


4. Fordelingstavlens bagside.


Rids over hele fabrikskomplekset. Den sabotageramte del ses nederst til venstre.


Rids over en del af den sabotageramte metalvarefabrik. De nummererede vinkler angiver, hvorfra politiets fotografier er taget.


1. Den eksplosionsramte bygning set mod nord fra gårdspladsen.


2. Den eksplosionsramte bygning set mod nordøst fra gårdspladsen.


3. Virksomhedens fordelingstavle set fra maskinhallen.


7. Trappen fra pressehallen. Den sorte streg udpeger det sted, hvor resterne af en af gerningsmændenes tømte blikdunke blev fundet.


8. Fabrikkens modellager. Pilen til højre viser døren til slibehallen.


9. Modellageret set fra slibehallen.


10. Trykluftspumpe. Den røde pil angiver, hvor man fandt en ueksploderet sprængladning klemt inde mellem pumpens cylindre.


11. Nærbillede af trykluftpumpens cylindre. Pilen og det hvide papir angiver, hvor den ueksploderede sprængladning sad.


12. Trykluftpumpens cylindre set fra pumpens ene ende. Pilen og det hvide papir angiver, hvor den ueksploderede sprængladning sad.


13. Virksomhedens plankeværk ud mod Mariendalsvej 52. Politiet fandt det sandsynligt, at gerningsmanden fik adgang til fabrikken over plankeværket.

Intro

Da fabrikkens nattevagt på sin rundering skulle til at åbne værkstedsbygningen, lød der pludseligt et voldsomt brag fra bygningens østlige ende. Ild og røg stod ud af lokalet, og vagten troede først, at det var en af virksomhedens kedler, som var eksploderet...

Da fabrikkens nattevagt på sin rundering skulle til at åbne værkstedsbygningen, lød der pludseligt et voldsomt brag fra bygningens østlige ende. Ild og røg stod ud af lokalet, og vagten troede først, at det var en af virksomhedens kedler, som var eksploderet. Da han havde alarmeret brandvæsenet, lød imidlertid endnu et højt knald - denne gang fra bygningens vestlige ende, hvorfor han blev klar over, at det ikke var kedlerne, som var sprængt.

19791

554148

Mariendalsvej 50

København

1 Frederiksberg

KOPA

Henry Jacobsen, Svend Aage Olsen, Svend Hallstrøm, Underbetjent Jensen, "Mogens Thagaard", Johan Sørensen, Nedergaard Petersen og en unavngiven person

AS-1-164

KF5-4105

KL-694

HH's liste, Hallstrøm (FHM 14029) og J.F. Sørensen (FHM 14295)

Esben Kjeldbæk: Sabotageorganisationen BOPA, 1997.