Sønderport, Nakskov


Sønderport 1934 'Melhjørnet'


Sønderport 1955


Sønderport 1965 med 'Nakskovdrengen'


'Klokketårnet' på Sønderport 1997


Sønderport med klokketårnet i forgrunden, Søndergade til højre.

Intro

Sønderport kaldes 'pladsen', hvor Nybrogade og Nygade møder Søndergade.

Søndergade Port var en af Nakskovs oprindelige byporte (den anden var Tilegade). Den blev bevaret, også efter at fæstningen blev forstærket under Chr. IV (i 1620'erne). I 1688 blev Nakskovs faste garnison ophævet og dermed var dommen fældet over fæstningen. Et par måneder efter begyndte man at nedbryde og borttage porten.Men det var porten i den nye vold.

Kort efter udbruddet af Store Nordiske Krig i 1701 blev der igen etableret borgervagt ved porten og patruljering på voldene. I fredstid blev der også holdt et vågent øje med hvem, der kom ind i byen og hvem der forlod den - men her var det mere af hensyn til toldafkrævning på visse varer.

I dag er der placeret et klokketårn hvor Søndergade og Nygade mødes. Det er en hollandsk opfindelse;
en gave skænket til byen af Lollands Bank i 1982. Tårnet består af 18 klokker, der tilsammen vejer 540 kg. Tidligere stod skulpturen af 'Nakskovdrengen' her.

Over døren til Sønderport, Søndergade 42 er der placeret en mindeplade: "Melhjørnet faldt - Sønderport rejstes - 1938". Den hentyder til den forrige bygning, der med store skilte meddelte, at her var der et mel- og grynudsalg. I dag er der en kontor- og forretningsbygning, opført i funkisstil i 1939. Bygningen er opført med en rundet facade lig den der er på den modsatte facade. Den tidligere lave bygning tog noget af udsynet i krydset. Det var før Søndergade blev til gå-gade.