Sæby
Intro
I middelalderen tilhørte Sæby biskopppen af Børglum Kloster. De fleste danske byer tilhørte ellers kongen. Sæby voksede op omkring Mariested Kloster, da det blev bygget i 1462-1475. Byen fik købstadsprivilegier i år 1524...
I middelalderen tilhørte Sæby biskopppen af Børglum Kloster. De fleste danske byer tilhørte ellers kongen. Sæby voksede op omkring Mariested Kloster, da det blev bygget i 1462-1475. Byen fik købstadsprivilegier i år 1524. Men allerede tolv år senere blev den svækket, fordi klosteret blev hårdt ramt af reformationen. I 1600-tallet var der store problemer, fordi havnen sandede til. Samme århundrede gav regeringen, det nuværende Frederikshavn, lov til at bygge både fæstning og toldstation. Udviklingen af byen stod næsten stille, indtil industri og især turisme slog igennem i 1900-tallet. Derfor er byens historiske kerne stadig meget velbevaret i dag.
''Far til Fire langt ude på landet''
Sæby lagde i 1955 ansigt til optagelser til filmen ”Far til Fire på Landet” – den tredje film i serien. Tidens mest populære skuespillere, Karl Stegger, Birgitte Bruun og Ib Mossin, tog turen fra København til det lille fiskerleje. Bodil Kjer var selvfølgelig også med – om end i elefantudgave. Her i den stillestående fiskerby gav havnen og klitterne skuespillerne et afbræk fra det hektiske liv i hovedstaden. Det var fattigdom og marginalisering, der havde sat udviklingen i stå i Sæby – og i mange andre danske kystbyer. Men i filmens verden blev det stillestående samfund forvandlet til ren provinsidyl, hvor byfolkene kunne nyde deres velfortjente ferie.