Rødvig Flintovn


Fajancekop fra Aluminia


Rødvig flintovn


Rødvig flintovn


Rødvig flintovn

Intro

Flintovnen er en kopi af den oprindelige flintovn i Rødvig og står i dag tæt ved indløbet til Rødvig Havn. Den oprindelige ovn blev opført 1870 og fungerede i 40 år og gav arbejde til 15-20 mand. Flinten skulle bruges til lertøj og aftageren var den kendte fajancefabrik Aluminia i København.

Skipperen Rasmus Larsen fik ideen til en flintovn i Rødvig ved et af sine besøg på fajancefabrikken Aluminia i København. På dette tidspunkt sejlede Rasmus Larsen glas fra Holmegård Glasværk til Aluminia. Glasuren til fajancen blev fremstillet af sortflint fra Frankrig, men da den stevnske kyst er rig på flint, så skipperen muligheden for opstart af en produktion af brændt flint i Rødvig.

Flintovnen blev bygget i 1870 af kalksten fra Højerup og kom til at ligge på havnemolen i Rødvig. Det var praktisk at placere ovnen her, da fiskerne kunne losse flintesten i nærheden af ovnen og udskibe det færdige produkt.

I 1895 overtog Rasmus Larsens søn flintovnen. Efterhånden blev forretningen dog mindre rentabel og i 1910 blev den nedlagt.

Ovnen blev herefter nedbrudt, men siden blev den genopbygget. I 1987 blev ovnen genopført for tredie gang. Det var medlemmer af "Forening Rødvig Flintovn", der genopbyggede ovnen med kalksten fra nedrevne huse.


Den danske fajancefabrik Aluminia blev grundlagt på Christianshavn i 1863. Fabrikken benyttede brændt, formalet flint til glasuren på lertøjet og til selve fajancemassen. Indtil o. 1960 indgik flint som en væsentlig besstanddel af den samlede fajancemasse. Massen bestod af ca. 45% flint eller kvarts 43% ler eller kaolin og 12% feldspat.

Inden flinten kunne benyttes til fremstilling af lertøj og glasur, måtte den brændes ved 900-950 grader celsius. Det kunne tage et par døgn. Den brændte flint blev porøs og hvid, og kunne nu formales til flintmel, som brugtes til fremstilling af fajance.


Hess, Carsten; Kridtstenshuse på Stevns; s. 113-150; Særtryk af årbogen "FOLK og KULTUR"; 1972. Trykkested ukendt.

Poulsen, Henning og Pedersen, Jan; ”Natur og mennesker ved Gjorslev Bøgeskov”; s. 55-57; Faxe Bogtrykkeri/Offset; 1996.

Solvang, Gunnar; "Dansk flinteindustri"; s. 38-39; Special-Trykkeriet Viborg a-s; 2006.

Østsjælland - et gammelt folk i fortid og nutid; hæfte 12; s. 477-478; Centraltrykkeriet, Roskilde.

www.visitstevns.dk/danmark/da-dk/menu/turist/oplevelser/attraktioner/produktside/gdk030563/roedvig-flintovn.htm?Id=30563&Culture=da-dk&simple=true&description=true http://www.denstoredanske.dk/Special:Opslag?opslag=aluminia

www.kalklandet.dk/historie/flint

www.kalklandet.dk/historie/braendt-flint

www.kalklandet.dk/historie/flint-i-oldtiden