Russisk handelskompani, Nordhavn


Dansk Industri Syndikat. Dansk Industri Syndikat (Riffelsyndikatet) i København i brand efter sabotagen d. 22. juni 1944.


Dansk Industri Syndikat. Dansk Industri Syndikat (Riffelsyndikatet) i København i brand efter sabotagen d. 22. juni 1944.

Intro

I 1918 ejede eksportfirmaet Transatlantisk Handelskompagni store dele af området i Københavns Nordhavn. Området var toldmæssig frihavn og blev benyttet til opbevaring af eksportvarer. Handelskompagniet var skabt af gullaschbaronen Harald Plum...

I 1918 ejede eksportfirmaet Transatlantisk Handelskompagni store dele af området i Københavns Nordhavn. Området var toldmæssig frihavn og blev benyttet til opbevaring af eksportvarer. Handelskompagniet var skabt af gullaschbaronen Harald Plum. Foruden pakhuse og kontorer havde kompagniet aktier i Dansk Rekylriffelsyndikat, der også havde geværfabrik her. Grundlaget for handelskompagniets eksport forsvandt efter den russiske revolution og Tysklands nederlag efter 1. verdenskrig. Kollapset af det transatlantiske korthus endte med en økonomisk katastrofe. Storaktionæren Landmandsbanken blev trukket med og krakkede i 1922. Rekylriffelsyndikatet skiftede ejere og navn, og fik sin storhedstid i det urolige Europa før og under 2. verdenskrig. ''Danmarks største sabotageaktion'' ”Alle sabotørers drøm” som et medlem fra Borgerlige Partisaner også kendt som BOPA udtrykte det om en ødelæggelse af Dansk Industri Syndikat. Den 22. juni 1944 kørte to lastbiler fra modstandsgruppen BOPA gennem porten til geværfabrikken på Århusgade/Glückstadtsvej. Begge biler var tungt lastede med sprængstof. Tidligere havde der været en del mindre forsøg på sabotage af våbenfabrikken, der lidt for velvilligt leverede store mængder våben til Nazityskland, heriblandt det velkendte Madsen maskingevær. Denne gang skulle det gøres ordentligt, og de 400 kg. sprængstof blev fordelt omkring i bygningen, og ved et kæmpe brag blev bygningen raseret i Danmarks største sabotageaktion.