Rinkenæshus

Restaurant Rinkenæshus

Dansk Frugtavls udstilling i salen på Rinkenæshus

Rejsegilde på Rinkenæshus

Rinkenæshus lige efter indvielsen
Intro
Rinkenæshus blev bygget som en dansk ”mur” mod tysk indflydelse lige efter Genforeningen, men fordi tiderne har skiftet, er det ikke mere nødvendigt med kamp mellem dansk og tysk.
I en periode blev der ikke solgt alkohol, så i folkemunde blev stedet kaldt "Æ Saft".
I 1928 blev man enige om at bygge et forsamlingshus. Et udvalg blev nedsat, men ideen blev forsinket, fordi man samtidig var ved at bygge en ny kirke i sognet, nemlig Korskirken. Denne kirke blev indviet i 1932, og året efter dukkede tanken om et forsamlingshus op igen.
Man fik hjælp fra H. P. Hanssen, som sørgede for at støtte tanken, fordi Rinkenæs lå i et område, hvor der ikke var langt til de steder, hvor det tyske mindretal var i overtal. På den tid var der begyndt at være problemer, og senere blev mange fra det tyske mindretal nazister.
Der kom nok penge, 22.000 kr., så man kunne bygge huset uden at få gæld. I 1934 blev det indviet, og det blev brugt af forskellige danske foreninger, både til gymnastik, foredrag og skuespil (dilettant) samt private og offentlige fester.
I 2001 var bestyrelsen enige om, at tiden var kommet til at sælge huset, fordi det ikke mere blev brugt så meget. Det blev solgt i 2002 og siden har det været ejet af private, med en lille campingplads til. Det bruges stadig som en slags forsamlingshus.
Under den tyske besættelse var huset besat af tyskerne. Efter krigen var det fra 1946-49 hjemsted for Rinkenæslejren, hvor soldater, der vogtede den danske grænse, kunne bo. Det areal der i dag er Campingplads, var bebygget med barakker til soldaterne og materiel.
''Publiceret''