Rebild
Blokhusmuseet. Blokhusmuseet rummer udstillinger om udvandringen fra Himmerland til Amerika.
Gryden. Gryden er den lavning i Rebild Bakker, hvor Rebildfesten afholdes.
Rydning af Rebild Bakker. Bakkerne må jævnligt ryddes for træer for at kunne fremstå lyngklædte.
Intro
Mellem 1868 og 1903 udvandrede 160.000 danskere til USA. De fleste tog flugten fra fattige landområder. I Himmerland forsvandt mere end hver tiende indbygger. Men længslen hjem var stor. I 1909 rejste 1200 danskfødte amerikanere til Landsudstillingen i Århus...
Mellem 1868 og 1903 udvandrede 160.000 danskere til USA. De fleste tog flugten fra fattige landområder. I Himmerland forsvandt mere end hver tiende indbygger. Men længslen hjem var stor. I 1909 rejste 1200 danskfødte amerikanere til Landsudstillingen i Århus. I 1912 blev Dansk Amerikansk National Park etableret i Rebild Bakker til årlige emigrantstævner på den amerikanske uafhængighedsdag. Rebildfesten afholdes stadigt hvert år den 4. juli. Bakkerne, der gerne springer i skov, ryddes, så de kan ligge lyngklædte som et billede på de forhold, udvandrerne i sin tid forlod.
''Revolutionære rødhuder i Rebild''
Efterhånden som generationerne er passeret, har Rebildfesten ændret betydning. Særligt én begivenhed får i dag mange til at forbinde Rebild Bakker med direkte antiamerikanske holdninger. I 1976 blev festen nemlig brat afbrudt af tumult, da medlemmer af den venstreorienterede teatergruppe Solvognen til hest red ned over de stejle bakker udklædt som grønlændere og indianere. Det var et vel instuderet teaterstykke. For da politiet greb ind, modsatte de udklædte rødhuder sig, og i de voldsomme kampe med overmagten opstod det billede, de ville vise af den vestlige kapitalistiske verdens undertrykkelse af indianerne og andre naturfolk. Billedet bed sig fast, for Solvognens slagsmål blev set af både de 30.000 Rebildgæster og millioner af amerikanske tv-seere.