Reberbanegade i Nakskov


Den gamle Reberbanegade set fra Jernbanegade.


Den gamle Reberbanegade set fra Jernbaneanlægget.


Reberbanegade ud for den tidligere socialforvaltning.

Intro

En af Nakskovs gamle gader var Reberbanegade. Den lå, hvor stien i dag løber mellem Klostergade og Jernbanegade. En reberbane er

1650 ? 1870 Reberbanen lå på dette sted. I 1659 ejede Hans Rebslar banen, og havde hus i Klostergade. Den nye reberbane blev opført i området ved Perlestikkergade – Danagade (vælg kortet Naksko 1860). reberbane ved nuværende Nørrevold) I 1882 opkøbte murermester L. Clasen Reberbanegade med hus. Ved 1900-tallets begyndelse skiftede gaden navn til Clasens Vænge efter murermester Clasen. Efter murermester Clasen kom Lollands Exportgartneri. Det havde indgang fra Bredgade 3 og portindgang fra Klostergade.
Lollands Exportgartneri leverede grønne planter til Københavns Grønttorv, og der blev kørt planter af sted 2 gange om ugen. Grunden mellem Nakskov private Realskole (Privat Skolen) og Reberbanegade blev i 1907 købt til opførelse af en ny gymnastiksal.
I midten af 1960'erne lå resterne af det nedlagte gartneri, hvor indgangen til Reberbanegade var i Klostergade, og gamle drivhuse mm. var placeret helt nede til den katolske kirke i Bredgade, hvor der boede nonner.
I 1967 købte Nakskov kommune Clasens Vænge. Her blev gaden/vænget sløjfet og lagt til Klostergade, med en sti op til Jernbanegade. I perioden 1967 til 1971 blev Socialforvaltningen opført på stedet. Fra 1971 er gaden uforandret, som den kendes den i dag.

Begrebet reberbane beskrives således i Gyldendal Den Store Danske:
reberbane, arbejdsplads til traditionel rebslagning, dvs. fremstilling af tovværk. Teknikken krævede, at hele tovet under fremstillingen var udstrakt, hvorfor reberbaner var meget lange, for at man kunne fremstille tovværket i de fornødne længder. I Karlskrona findes således en overdækket reberbane fra 1690'erne, der er 300 m lang.